Eugen Ticau, directorul APDRP, se plange de lucrarile proaste realizate de constructorii de drumuri

Sunt semnalate din ce in ce mai multe probleme din cauza licitatiilor care dau castig de cauza firmelor ce au in lista produse ieftine, sub pretul pietei. Acest lucru duce la efectuare unor lucrari de calitate indoielnica, fara nici un rezultat pozitiv in timp.

Problema licitatiilor devine din ce in ce mai spinoasa, multe voci nemultumite ridicandu-se impotriva legii care faciliteaza lucrarile facute cu produse ieftine, de proasta calitate, care pun sub semnul intrebarii calitatea lucrarii facute de firma care a castigat.
In momentul de fata legea declara castigatoare firma care ofera cel mai scazut pret, fara a se lua in considerare raportul calitate-pret.

“Daca licitatiile ar fi facute cum trebuie si nu ar castiga firmele care vin cu produsele cele mai ieftine si de proasta calitate, lucrurile ar sta diferit. Ar trebuie sa fie pus accentul pe criterii tehnico-economice si pe raportul calitate – pret”, a declarat presedintele Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania.

Chiar daca lucrarea ajunge sa coste mai putin, in timp va interveni problema reparatiilor care va acoperi diferenta pierduta in licitatie pentru un produs de mai buna calitate. Acesta dificultate a fost intampinata si la proiectele Sapard, care in timp au ajuns la un nivel necorespunzator. Cateva din exemplele de acest fel sunt drumurile finantate de Uniune care in timp au devenit impracticabile.

“Una din cauzele distrugerii in timp a drumurilor Sapard este castigul licitatiilor de catre firme care au utilizat produse de calitate indoielnica. Din toamna, odata cu acordarea noilor fonduri europene, vom introduce o lista de preturi standard, dupa care vor trebui sa se ghideze firmele participante la licitatii. Este normal ca in momentul in care o firma va licita sub pretul pietei sa intampines probleme cu finantarea pentru ca nu avea de unde sa acopere deficitul”, a sustinut Eugen Ticau, directorul executiv al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.