3,23% din IMM-uri au primit fonduri nerambursabile

Doar 3,23 % dintre intreprinderile mici si mijlocii au obtinut anul trecut fonduri nerambursabile, se arata in Carta Alba a IMM-urilor din Romania. Peste 50% dintre firme au recurs la credite bancare, o treime a apelat la finantari prin leasing si sub 1% s-au finantat prin factoring.

Aproape 70% dintre firmele mici si mijlocii din Romania isi finanteaza activitatile economice din surse proprii, 56,62% apeleaza la credite bancare, 38,96% utilizeaza leasingul si 3,23% au obtinut fonduri nerambursabile. Numai 1,27% din intreprinderi au accesat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, 0,93% s-au finantat prin factoring si 0,76% dintre organizatii au facut imprumuturi de la institutii financiare specializate.

Niveluri mai ridicate de autofinantare, respectiv 72,13%, se inregistreaza la intreprinderile cu vechime de 5 – 10 ani, iar IMM-urile din regiunea de Sud-Vest detin locul fruntas. In ceea ce priveste gradul de apelare la finantarea prin creditare bancara, acesta este mai mare la intreprinderile mai vechi de 15 ani, unde peste 60% dintre patroni au ales aceasta forma de finantare.

Printre cele mai solicitate banci se numara Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare si Raiffeisen Bank. Banca Transilvania , Banc Post si ING Bank N.V. Amsterdam , alcatuiesc esantionul al doilea in topul institutiilor apreciate de firmele mici si mijlocii la capitolul calitatea serviciilor bancare, potrivit studiilor statistice din Carta Alba a IMM-urilor.

Cea mai mare parte a IMM-urilor, aproximativ doua treimi, au pana la zece ani. Cercetarea a fost realizata in IMM-uri din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, ponderea cea mai mare avand-o regiunea Bucuresti cu 28,95%, iar cea mai mica regiunea Nord-Vest cu 3,31%.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.