Primele fonduri structurale de la UE au ajuns la Bucuresti

Romania a primit primele fonduri structurale de la Uniunea Europeana.

Romania a primit in aceasta saptamana primele fonduri structurale de la Uniunea Europeana – 75 milioane euro, reprezentand prefinantarea programului operational Competitivitate, iar pana la sfarsitul saptamanii viitoare va incasa prefinantarea pentru celelalte programe aprobate de Comisia Europeana.

Prefinantarea acordata de Uniunea Europeana inseamna, in primul an, 2% din valoarea totala a programelor. Pana la sfarsitul saptamanii viitoare, vor fi virate sumele pentru celelelate 4 programe aprobate, astfel ca totalul incasarilor se va ridica la aproximativ 300 de milioane de euro.

Din aceste fonduri, statul va acoperi avansul necesar pentru inceperea proiectelor elaborate de autoritatile publice si organizatiile nonguvernamentale. La autoritatile publice, avansul acopera pana la 15% din valoarea proiectului, iar la ONG-uri statul poate plati pana la 40% din totalul investitiei.

Primul program complet functional va fi cel Regional, iar unitatile de management de la restul de 4 programe aprobate vor definitiva ghidurile de aplicare si vor incepe activitatea propriu-zisa pana in luna septembrie.

Exista foarte multe proiecte pentru care se va putea face aplicarea imediat ce sunt publicate ghidurile aferente fiecarui program operational.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.