Primaria Suceava se imprumuta cu 500 de miliarde de lei vechi

Banii vor fi returnati in 20 de ani, timp in care se vor putea finanta proiecte mari, de refacere a retelelor de utilitati, a infrastructurii rutiere, precum si cele de dezvoltare urbanistica a orasului.

Municipalitatea suceveana se va indatora cu suma de 500 de miliarde de lei vechi, prin emiterea de obligatiuni municipale, iar banii vor fi utilizati atat pentru co-finantarea proiectelor de anvergura, precum cele de refacere a retelelor de utilitati, cat si pentru asfaltarea strazilor si initierea unor noi proiecte de dezvoltare a orasului.

Primarul Ion Lungu a anuntat ca in urma licitatiei pentru desemnarea consultatului de emitere a obligatiunilor municipale, a fost depusa o singura oferta, cea a VMB Partners SA Bucuresti. Ei s-au ocupat de emiterea de obligatiuni municipale la Iasi, Timisoara, Bacau, Alba Iulia, Targu-Mures, Bistrita, Focsani, Orastie, Slobozia, Zalau si Predeal, precum si pentru Consiliile Judetene Alba, Hunedoara si Timis. Comisionul cerut de firma de consultanta pentru emiterea obligatiunilor municipale este de 0,60% din valoarea totala a imprumutului, incat, pentru suma de 500 de miliarde de lei vechi, comisionul va fi de aproape 3 miliarde de lei vechi.

Banii cu care se va imprumuta Primaria Suceava vor fi utilizati pentru reconstructia orasului si cofinantarea proiectelor mari de inlocuire a infrastructurii si de modernizare a municipiului.

In prezent, gradul de indatorare a municipiului Suceava este mic, de aproximativ 4%, creditele in banci fiind de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, acestora adaugandu-se si obligatiile financiare pentru sustinerea proiectului ISPA si cele de refacere a sistemului de termoficare.

Obligatiunile municipale emise de Primaria Suceava vor putea fi cumparate atat de persoanele fizice, cat si de cele juridice, valoarea acestora putand fi rascumparata la finalul perioadei, cand se acorda si o dobanda care se va stabili de catre banca creditoare, de comun acord cu consultantul.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.