BNR: Dobanda-cheie ramane la 7%, cu tinta de inflatie pe 2009 la 3,5%

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 7% pe an, precum si a nivelului rezervelor minime obligatorii. Consiliul a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2009 la nivelul de 3,5% +/- 1 punct procentual.

Cresterea salariilor, insuficient sustinuta de economie, precum si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente si evolutia preturilor produselor agricole in conditii de seceta, reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare.

BNR a hotarat totodata majorarea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit de la 1% pe an la 2% (dobanda la care bancile comerciale pot plasa depozite overnight la BNR), scaderea nivelului ratei dobanzii pentru facilitatea de credit de la 14% pe an la 12% (dobanda la care bancile comerciale pot lua imprumuturi pe termen de o zi de la BNR).

Consiliul a decis si reducerea scadentei pentru operatiunile de atragere de depozite de la o luna la 2 saptamani, concomitent cu mentinerea frecventei standard pentru organizarea licitatiilor pentru acest tip de depozite (saptamanal, in ziua de luni).

A fost redus nivelul ratei dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei de la 21% pe an la 18%, incepand cu perioada de aplicare 24 august-23 septembrie 2007.

Sursa: DailyBusiness

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.