Primarii, incapabili sa cheltuie banii pentru scoli

Zeci de unitati de invatamant din mai multe judete pentru care au fost alocate fonduri guvernamentale asteapta inca lucrarile de reparatii, desi scoala bate la usa.

Primariile din judetul Galati nu pot absorbi fondurile alocate institutiilor de invatamant de catre Executiv – 30 milioane de lei, cam tot atat cat au primit in ultimul deceniu la un loc. Nici cele din judetul Mehedinti si nici cele din judetul Gorj nu pot, sub diverse pretexte, sa inceapa repararea scolilor. Inspectoratele scolare Judetene acuza primarii ca tergiverseaza lucrarile de reparatii si ca astfel zeci de elevi risca sa inceapa scoala in adevarate santiere. Primarii se apara, invocand birocratia.

Printr-o hotarare de guvern, in luna martie, judetul Galati a primit aproximativ 22 milioane de lei noi, bani destinati unor lucrari de anvergura la scoli generale, licee si gradinite – peste 500 de astfel de institutii in tot judetul, cu nevoi diverse. In plus, in lunile mai si iunie, s-au alocat alte 10 milioane de lei. Potrivit situatiei centralizate de Inspectoratul scolar Judetean Galati, sunt insa primarii care pana la aceasta data nu au solicitat niciun ban pentru lucrari.

Din banii alocati de guvern, 40% din finantarea pe judet, respectiv peste 12 milioane de lei, revine in acest an investitiilor in scolile din municipiul Galati. Din cele peste 100 de institutii de invatamant care au nevoie de investitii aici, in acest moment se lucreaza insa doar la trei.

Peste 12,8 milioane de lei au fost alocate pe 28 martie, prin hotarare de guvern, si judetului Gorj pentru reabilitarea si modernizarea a 46 de scoli si 17 gradinite. Autoritatile locale gorjene au reusit insa ca, pana la inceputul acestei luni, sa cheltuiasca doar 5,56% din aceste fonduri.

Nici in judetul Mehedinti nu au inceput lucrarile la multe dintre scolile vizate de reparatii, cu toate ca banii au fost alocati de guvern inca din primavara, respectiv 18.382.000 lei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.