Imprumut pentru servicii comunitare de protectie a copilului

Guvernul a aprobat Acordul-cadrul de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in valoare de 10 milioane euro.

Imprumutul este destinat finantarii proiectului privind dezvoltarea la nivel local de servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de familia sa, precum si de instruire a personalului aferent.

Proiectul va permite identificarea, finantarea si crearea de servicii descentralizate, cum ar fi: centre de ingrijire de zi, centre de consiliere si de sprijin pentru familiile acestora si centre de pregatire si sprijin pentru reintegrarea copilului in familie.

Proiectul va sustine crearea de aproximativ 200 de centre de dimensiuni mici, ce pot asista 8-15 copii fiecare, pentru 3.500 de copii cu risc de abandon. In plus, proiectul va finanta instruirea aproximativ 4.300 de angajati, atat pentru personalul ce asigura functionarea centrelor de ingrijire zi, cat si pentru asistentii sociali si pentru personalul orasenesc responsabil cu asigurarea si organizarea serviciilor de ingrijire a copilului.

Costul total al proiectului este de 14,3 milioane euro, la valoarea imprumutului adaugandu-se contributia Guvernului Romaniei si a autoritatilor locale.

Sumele necesare acoperirii contributiei partii romana la finantarea proiectului se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, echivalentul in lei a sumei de 3 milioane de euro, si din bugetele locale ale unitatilor administrativ teritoriale implicate in proiect, echivalentul in lei a sumei de 1,3 milioane euro.

Sumele necesare rambursarii imprumutului, achitarii dobanzilor si a altor costuri aferente imprumutului, vor fi asigurate de la bugetul de stat.

Aplicarea prevederilor Acordului-cadru de imprumut va fi realizata de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, desemnata agentie de implementare si in cadrul careia se va infiinta Unitatea de Management a Proiectului.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.