Bancile cofinanteaza proiectele cu fonduri europene

Unul dintre principiile de acordare a finantarilor europene este cofinantarea, ceea ce presupune ca banii alocati de Uniunea Europeana prin fonduri nu acopera total costurile unui proiect, ci intre 50% si 85% din costul total. Acestea se acorda in regim de decontare, si nu in avans.

Bancile au lansat creditul pentru cofinantare, un nou produs bancar destinat acoperirii lipsei de resurse financiare a celor interesati sa acceseze fonduri europene. Complexitatea procedurilor de accesare a fondurilor europene conduce la necesitatea unui sprijin din partea bancilor in procesul de finantare si cofinantare a beneficiarilor finali.

Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie nu a emis inca ghidul de finantare, estimandu-se ca in luna octombrie se va publica, astfel ca inca nu exista credite acordate pe acest tip de finantare.

Unele institutii din sistemul bancar romanesc ofera pachete de servicii care contin, pe langa serviciul de finantare, si componenta de consultanta in stabilirea eligibilitatii proiectelor si intocmirea documentatiei necesare. Acestea mai ofera si alte servicii specializate, precum emiterea de scrisori de garantie bancara, emiterea de scrisori de confort, in cazul in care ghidul de accesare a fondurilor structurale va impune acest lucru, prefinantarea grantului, finantarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, inclusiv TVA, sau deschiderea de conturi pentru plata subventiilor catre agricultori.

Guvernul cere bancilor reducerea dobanzilor la creditele pentru agricultori.

Din totalul fondurilor europene puse la dispozitia Romaniei, aproape 45% sunt destinate dezvoltarii agriculturii si zonelor rurale. Bancile vad, insa, agricultura ca un sector cu un grad de risc ridicat, ceea ce face ca acestea sa impuna conditii stricte si destul de dure solicitantilor de credite pentru finantarea proiectelor.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.