Bruxelles a aprobat transferul avansului de 2% din FEDR pentru POR

Bruxelles a anuntat, printr-o scrisoare, ca a fost aprobat transferul avansului de 2% din FEDR pentru Programul Operational Regional (si pentru celelalte programe operationale aprobate), iar banii urmeaza sa ajunga in perioada urmatoare.

In acest moment exista un numar de 99 proiecte de investitii publice, finantabile prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Pentru Axa 2 “Imbunatatirea infrastructurii de transport regional si local” sunt in pregatire 54 de proiecte. Documentatia tehnica a acestor proiecte, pregatita pana la data de 6 august 2007 se prezinta astfel : 50 Studii de fezabilitate si 27 Proiecte tehnice. Valoarea proiectelor a caror Studii de Fezabilitate au fost actualizate este de 738.478.156 euro.

In cadrul Axei 4 “Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local” sunt in pregatire 14 proiecte, din care sunt finalizate 11 Studii de fezabilitate finalizate si un Proiect tehnic. Valoarea totala a proiectelor, rezultata in urma actualizarii Studiilor Fezabilitate se ridica la 115.102.004 euro.

Pentru Axa 5 “Dezvoltarea durabila si promovarea turismului” sunt pregatite 29 de proiecte. Dintre acestea sunt finalizate 19 Studii de fezabilitate si 3 Proiecte tehnice. Valoarea totala a proiectelor, rezultata in urma actualizarii SF se ridica la 248.948.384 euro.

Prima sedinta a Comitetului de Monitorizare al POR (CMPOR) este programata pentru data de 16 august, atunci cand vor fi analizate si aprobate criteriile de selectie a proiectelor finantabile din Axa 2 si Axa 3 din POR. Tot atunci va fi analizata si aprobata strategia de Asistenta tehnica si vor fi aprobate alocarile financiare pe regiuni de dezvoltare. Lansarea procedurilor pentru depunerea de proiecte pe Axa 2 va avea loc in a doua parte a lunii august, dupa ce vor fi aprobate criteriile de selectie de catre CM POR.

Pentru celelalte axe prioritare, Comitetul de Monitorizare a POR va aproba criteriile de selectie, in partea a doua a lunii septembrie, dupa clarificarea tuturor aspectelor privind schemele de ajutor de stat. Pentru axele prioritare 1, 4 si 5, lansarea cererilor de proiecte se va face dupa finalizarea procedurii aplicabile in cazul schemelor de ajutor de stat.

Ghidurile solicitantilor – au fost elaborate pentru toate axele prioritare si domeniile majore de interventie si vor fi finalizate dupa avizarea schemelor de ajutor de stat de catre Consiliul Concurentei, aprobarea prin ordin al ministrului dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor si transmiterea spre informare catre Comisia europeana, conform prevederilor legale in domeniu.

Alaturi de Programul Operational Regional, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor mai coordoneaza pentru Romania si 11 Programe de Cooperare Teritoriala europeana. Aceste programe au o valoare totala de 1.586 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013.
Din aceste programe Romaniei ii revin aproximativ 400M eur, in functie de capacitatea beneficiarilor de a realiza proiecte eligibile.

Principiul de baza al acestor programe este cooperarea intre statele participante in programe: toate proiectele trebuie sa fie dezvoltate si implementate in comun.

Programele de cooperare transfrontaliera finanteaza proiecte de accesibilitate (transport si tehnologia informatiei), mediu si prevenirea riscurilor, dezvoltarea economica si sociala si actiuni “people to people”.

Programele de cooperare transnationala au ca obiectiv principal finantarea de actiuni si dezvoltarea de retele care sa duca la dezvoltare teritoriala integrata in domenii precum: inovatia, mediul, accesibilitatea si dezvoltarea urbana.

Cooperarea interregionala reprezinta cooperarea intre autoritatile publice (autoritati regionale sau locale, dar nu exclusiv) pe probleme de interes comun, prin transferul de experienta si bune practici intre regiunile Uniunii europene, prin constituirea de retele intre orasele UE, precum si intre cercetatorii UE.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.