Creditele in euro, mai avantajoase si pe termen lung

Euro a devenit principala valuta de imprumut, pentru ca dolarul si-a pierdut atractivitatea ca urmare a cresterii semnificative a dobanzilor. Cat priveste francul elvetian, aceasta nu a reusit inca sa se impuna in fata monedei unice.

La imprumuturile in valuta, dobanzile practicate fluctueaza in functie de dobanzile interbancare de pe piata internationala. Dobanzile la euro au avut o evolutie mult mai calma decat cele la dolari.

Adoptarea euro ca moneda nationala este programata de Banca Nationala a Romaniei in perioada 2014-2015. De la acea data, salariile vor fi incasate in moneda unica, iar riscul valutar asociat creditelor imobiliare in euro va disparea. In aceste conditii, daca imprumutul este contractat pe o perioada de mai mult de 10 ani, creditele in euro s-ar putea dovedi mult mai avantajoase decat cele in dolari.

Creditele in franci elvetieni par a fi extrem de atractive, datorita dobanzilor foarte mici. Totusi, tendinta este de crestere. Avand in vedere perioada mare de rambursare a creditelor pentru casa, este posibil ca in cativa ani diferenta dintre dobanzile la euro si cele la franci elvetieni sa devina nesemnificative.

Cursul de schimb al leului pentru francul elvetian se determina transformand mai intai moneda nationala in euro. Apoi se face trecerea in franci. Astfel, cursul pentru francul elvetian include de fiecare data o marja suplimentara de profit, pe care bancile o percep la schimburile valutare. Acest dezavantaj apare atat la utilizarea creditului, cat si la rambursarea ratelor.

Sursa: The Money Channel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.