Fondurile ajung si in Energie

In perioada 2007-2013, companiile din energie vor putea accesa fonduri europene de 86 de milioane de euro pentru finantarea proiectelor de transport si distributie a energiei electrice, a gazelor si petrolului si pentru extinderea acestor retele.

Cei care doresc sa-si instaleze propriile sisteme de producere a energiei electrice nu vor primi finantare din acest program, ci din Programele Operationale Regionale (POR). Pentru 2007, fondurile sunt de doar 2 milioane de euro, suma suficienta doar pentru finantarea unor studii de prefezabilitate si fezabilitate.

Operatorii din domeniul energetic vor putea accesa fonduri de 86 milioane de euro de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat. Beneficiarii acestor fonduri vor fi Transgaz, Conpet, Transelectrica si cele opt companii de distributie a electricitatii, filiale si foste filiale ale Electrica.

Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 89%, va proveni de la UE, iar 11% de la bugetul de stat. Valoarea estimata a cofinantarii din bugetul public pentru fiecare proiect nu va depasi insa nivelul de 10 milioane de euro.

Printre criteriile de acordare a finantarii se afla gradul de uzura a retelelor, precum si gradul de reducere a pierderilor tehnologice rezultat din implementarea proiectului.

Electrica a trimis peste 20 de proiecte la Ministerul Economiei cu studii de fezabilitate pentru a primi bani europeni. Proiectele trebuie rescrise si adaptate la alti indicatori financiari, economici si metodologici, spun cei din minister, deoarece sunt depasite.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.