Producatorii agricoli ieseni trebuie sa returneze la stat trei miliarde de lei

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi sustin ca a fost o greseala de calcul. De partea cealalta, producatorii agricoli s-au resemnat si trimit banii inapoi la ministerul de resort.

La inceputul acestei luni, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) i-a despagubit pe cei 296 de producatori agricoli ieseni care au avut culturile de toamna calamitate si care au fost asigurati. Valoarea totala a despagubirilor s-a ridicat la aproximativ 112 miliarde de lei vechi (11,2 milioane de lei noi). Insa, la sfarsitul saptamanii trecute, 24 de producatori agricoli au primit notificari prin care erau instiintati ca trebuie sa returneze aproximativ 3 miliarde de lei.

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustin ca fermierii au fost corecti si ca nu au incercat sa primeasca despagubiri mai mari decat cele reale. Datele furnizate de producatorii agricoli au fost corecte. A fost, insa, o eroare de calcul a cunatumului despagubirilor pe care ar fi trebuit sa le primeasca acestia. In aceste conditii, nu exista alta varianta decat sa returneze sumele pe care le-au primit in plus.

Chiar daca nu prea le convine situatia si s-au plans de multe ori ca valoarea despagubirilor este mult prea mica, comparativ cu cheltuielile efectuate, producatorii agricoli ieseni s-au resemnat si au inceput deja sa restituie banii.

Ministerul Agriculturii a declarat starea de calamitate pentru culturile de grau, secara, triticale, orz, orzoaica si rapita, insamantate in toamna anului trecut si in primavara acestui an si care au fost afectate de seceta in proportie de peste 30%. Sumele maxime ce s-au acordat ca despagubire pe unitatea de suprafata sunt de 750 de lei / hectar pentru grau, secara si triticale, de 700 de lei / hectar pentru orz si orzoaica si de 600 de lei / hectar pentru rapita. Aceste despagubiri reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului, nivelul despagubirilor acordandu-se gradual.

Sursa: Jurnalul de Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top