Dintre cele peste 300 de firme din regiune care au depus dosare la ANIMMC, doar 39 ar putea primi banii, restul, n-au stiut sa-si intocmeasca proiectele.
Peste 3,4 milioane de lei ar putea ajunge anul viitor in conturile firmelor din Moldova, pentru a sustine investitiile acestora.
Declarate eligibile de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatiei (ANIMMC), 39 de proiecte vor primi finantare la sfarsitul anului viitor, sau cel tarziu inceputul anului urmator, daca vor dovedi ca datele inscrise in formularul de aplicare pentru programul de investitii au fost corecte.
Cele mai consistente initiative aprobate de ANIMMC pentru nord-estul tarii sunt din judetul Neamt. Acesta este urmat de Suceava.
Toti intreprinzatorii acceptati in program vor incasa in total, in transe (in functie de derularea programului de investitii si de cheltuielile facute) peste 3,4 milioane de lei. Valoarea proiectelor a fost situata intre 10.000 de lei si 163.770 de lei, iar cele mai numeroase solicitari au venit din partea intreprinzatorilor care solicitau sume mici, sub 10.000 de euro.
Pentru cele aproape 40 milioane de lei puse la dispozitie in acest an de ANIMMC, au aplicat 2.271 de firme din toata tara. 316 firme provin din Moldova, dintre care 120 din Iasi, 63 din Bacau, 56 din Suceava, 49 din Neamt, 17 din Vaslui si 11 din Botosani.
Proiectele eligibile vor primi un ajutor financiar nerambursabil de maxim 60% (dar nu mai mult de 10.000 de euro pentru intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi si nu mai mult de 50.000 de euro pentru intreprinderi mici si mijlocii).
Solicitantii vor beneficia de un credit de minim 25% de la banca aleasa de ei, din lista celor zece unitati bancare agreate de ANIMMC. Contributia personala trebuie sa acopere cel putin 15% din finantare. Daca grantul depaseste 50%, beneficiarii vor trebui sa respecte legea achizitiilor publice.