Ordonanta privind modul de alocare a fondurilor externe nerambursabile si a co-finantarii de la bugetul de stat pentru Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana

Guvernul a aprobat Ordonanta privind modul de alocare a fondurilor externe nerambursabile si a co-finantarii de la bugetul de stat, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea si utilizarea acestora, pentru Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana.

Actul propus este necesar pentru crearea cadrului legal cu privire la modul de alocare a fondurilor externe nerambursabile si a co-finantarii de la bugetul de stat, in bugetul institutiilor implicate in gestionarea si utilizarea acestora, pentru Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana.

Astfel, in cadrul acestei ordonante sunt reglementate:

– modul de cuprindere a sumelor reprezentand contributia nationala in documentele bugetare, precum si a asistentei financiare nerambursabile primite de Romania in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene;

– modul de cuprindere a platii in avans;

– suportarea co-finantarii de la bugetul de stat;

– responsabilitatea Autoritatilor de Management/Autoritatii Comune de Management /Autoritatii Nationale de a asigura recuperarea oricaror sume platite necuvenit in cadrul programelor derulate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana.

Pentru sprijinirea beneficiarilor proiectelor derulate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana se asigura de la bugetul de stat un procent de maxim 13% din cheltuielile eligibile aferente realizarii proiectelor.

In cazul programelor pentru care Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor este Autoritate de Management/Autoritate Comuna de Management, plata in avans se acorda liderului de proiect/beneficiar din fondurile externe nerambursabile cuprinse in bugetul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

In termen de 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor si Ministerul Economiei si Finantelor vor aproba normele metodologice de aplicare a acestei ordonante.

Programele derulate in cadrul Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana au particularitati generate de specificul fondurilor externe prin care sunt finantate, de relatiile de parteneriat extern precum si de rolul pe care MDLPL il indeplineste in cadrul acestor programe (Autoritate de Management/Autoritatea Comuna de Management/Autoritate Nationala).

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.