De miliardul de euro dat pentru Educatie, la Iasi se alege praful

450 miliarde lei vechi puse la dispozitia scolilor din Iasi pentru reparatii si dotari stau neatinse din martie. Daca pana acum ceva timp scolile trageau de autoritati in speranta ca vor primi bani pentru investitii, acum exista banii, insa unitatile de invatamant se dovedesc incapabile sa-i cheltuiasca. La Iasi, nu mai putin de trei sferturi din fondurile alocate in acest an pentru scoli, adica 450 de miliarde lei vechi, zac inca in conturi.

E vorba de o parte din mult trambitatul miliard de euro anuntat de Guvern pentru investitii in infrastructura educationala. Data fiind situatia, exista riscul ca experienta de la sfarsitul anului 2006, cand fondurile au ajuns sa fie consumate nerational si pe ultima suta de metri, sa se repete. Cand e vorba de a identifica responsabilii pentru intarzierea lucrarilor din scoli, Inspectoratul Scolar Judetean si Institutia Prefectului arata cu degetul inspre primarii delasatori. Sefii comunelor invoca insa procedurile greoaie de absorbtie a fondurilor. Iar politicienii din opozitie acuza incompetenta de la nivelul Guvernului.

In acest an, Guvernul a emis patru hotarari de Guvern prin care a alocat fonduri unitatilor de invatamant iesene. Chiar daca primul act normativ a aparut inca din luna martie, primariile au reusit sa foloseasca doar jumatate din banii pentru investitiile la scoli. Per total, din totalul de 60 de milioane Ron, au fost absorbite doar 15 milioane.

Desi cu doar 24,89% fonduri folosite, judetul Iasi se afla totusi peste media pe tara, de 18%, dar pericolul de a pierde majoritatea banilor exista. Cele mai multe probleme sunt in mediul rural.

Exista unitati de invatamant in care starea este dezastruoasa. Potrivit statisticilor ISJ, doar patru unitati de invatamant care au primit bani in urma hotararii de Guvern din luna martie au finalizat lucrarile, la 55 dintre scoli lucrarile fiind in plina desfasurare, iar noua dintre acestea fiind abia in faza de proiectare.

Prefectura va face saptamana viitoare mai multe intalniri cu primarii din comune. Premierul a anuntat alaltaieri ca autoritatile care nu vor cheltui fondurile risca sa ramana anul viitor fara finantare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.