Programul pentru dezvoltarea resurselor umane

Programul Operational pentru resurse umane va fi semnat cel mai probabil la sfarsitul lunii septembrie sau in prima saptamana a lunii octombrie, la Bucuresti, in prezenta comisarului european Vladimir Spidla.

Negocierile cu Comisia Europeana pentru aprobarea Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) s-au incheiat in 31 august, iar Comisia nu a facut niciun comentariu referitor la continutul documentului.

Desi teoretic, dupa semnare ar putea incepe depunerea proiectelor, beneficiarii vor avea nevoie de timp pentru a le pregati, astfel incat primele vor sosi in luna noiembrie.

Romania are la dispozitie un buget de peste 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane in perioada 2007-2013, din care aproximativ 3,5 miliarde de euro vin de la UE, din Fondul Social European, restul fiind cofinantare nationala.

Cea mai mare parte a sumei, 39%, va fi folosita pentru promovarea invatarii pe tot parcursul vietii si adaptabilitatea fortei de munca, restul fiind destinat promovarii masurilor active de ocupare si pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala.

O treime din suma va fi destinata promovarii masurilor active de ocupare pentru populatia inactiva, in special pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta, someri tineri si someri de lunga durata, ca si insertia pe piata fortei de munca si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile, iar peste 20% din bani se vor folosi pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala si educatie initiala si continua, inclusiv pentru sustinerea educatiei si cercetarii.

Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, 5 dintre cele 7 programe operationale, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica. Programele finatate din Fondul Social European (dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative) au fost amanate pentru luna septembrie.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.