Fonduri europene risipite in Parcul National Muntii Macin

Comisia Europeana (CE) a descoperit ilegalitati la implementarea proiectului de infiintare a Parcului National Muntii Macin.

Directorul APM Tulcea este acuzat ca a dezinformat UE si este somat sa restituie 120.000 de euro.
Directia Mediu a CE a ajuns la concluzia ca proiectul finantat de UE cu 120.000 de euro pentru managementul participativ al Parcului National Muntii Macin este un fiasco si i-a cerut Ministerului Mediului si Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Tulcea sa restituie banii incasati.

Intr-o scrisoare adresata ministrului Attila Korodi, directorul Directiei Mediu a CE, Philip Owen, dezvaluie mai multe nereguli in realizarea proiectului pe care le atribuie directorului APM Tulcea, Bectas Cadar. Conform lui Owen, Bectas ar fi dezinformat CE in privinta derularii proiectului.

Oficialul il acuza pe directorul APM Tulcea, care a coordonat proiectul, ca a cheltuit 120.000 de euro de la UE si o suma egala cu aceasta alocata de Guvernul Romaniei pentru realizarea unui plan de management ecologic, dar studiile stiintifice care trebuiau sa compuna planul nu au fost predate Administratiei Parcului National Muntii Macin (APNMM). Bectas mai este acuzat ca nu a informat CE ca s-a constituit o administratie proprie a parcului si ca nu ar fi realizat toate investitiile.

Owen i-a transmis ministrului Mediului ca “fara aceste obiective, proiectul este considerat fara finalitate si nu pot lua alta decizie decat aceea de a va cere rambursarea completa a fondurilor alocate de UE”. Bectas Cadar a respins acuzatiile oficialului european: “In 2004 au fost realizate studiile stiintifice prevazute in proiectul Parcului National Muntii Macin.

Aceste studii au fost facute de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, ele fiind predate APNMM, dar directorul Viorel Rosca sustine ca nu a primit acest plan de management. Din cauza intarzierii alocarii cofinantarii de catre Ministerul Mediului nu s-au putut realiza impaduririle prevazute in proiect si nu s-au amenajat traseele turistice. Informatiile au fost transmise tendentios la CE de cei care vor sa ma schimbe din functie”.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.