Comisia Europeana ofera autoritatilor nationale si regionale liniile directoare dupa care trebuie sa se ghideze pentru a combina programele politicii de coeziune cu finantarea pentru cercetare si inovare din cadrul Programului Cadru de Cercetare 7 si a Programului de Inovare si Competitivitate.
Documentul propune o serie de modalitati prin care Comisia va actiona pentru a permite utilizarea cat mai eficienta a diverselor surse de finantare si invita, de asemenea, statele membre si regiunile sa joace ele insele un rol important, utilizand cat mai eficient finantarile europene care le stau la dispozitie.
Regiunile care doresc exploatarea potentialului lor de cercetare si inovare pentru a se dezvolta din punct de vedere economic au la dispozitie o serie intreaga de programe:
– Instrumentele politicii de coeziune, in principal Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul Social European care permit investitiile in cercetare si inovare pe baza Cadrelor Nationale Strategice de Referinta. Aceste investitii sunt dezvoltate prin Programe Operationale sectoriale si regionale si contribuie la realizarea Agendei Lisabona;
– Programul Cadru de Cercetare 7 (FP7), in principal activitatile de crestere a capacitatii in unele regiuni (Potential de Cercetare – Research Potential) si finantarea clusterelor (Regiuni de Cunoastere – Regions of Knowledge);
– Programul pentru Competitivitate si Inovare (CIP), care sprijina firmele si spiritul de initiativa.
Pentru a utiliza cu succes perspectivele de dezvoltare a regiunilor prin cercetare si inovare, este important ca programele sa poata fi utilizate in mod coerent. La nivel european, Comisia vegheaza ca, in ciuda diferitelor abordari (nivel tematic vs. nivel geografic; finantare prin cerere de oferta vs. selectie nationala si regionala), programele sa poata fi utilizate pentru a atinge aceleasi obiective de crestere si crearea de locuri de munca. Un prim pas pentru facilitarea acestei interactiuni este armonizarea perioadelor acoperite de diverse programe (2007-2013).
Comisia Europeana propune diverse masuri pentru o mai buna utilizare a fondurilor europene:
– Un ghid practic, publicat pana la sfarsitul anului, pentru a ajuta institutele de cercetare si companiile sa gaseasca sursa de finantare cea mai potrivita pentru ele;
– Imbunatatirea schimbului de informatii cu autoritatile nationale/regionale pentru a le informa in legatura cu organizatiile care beneficiaza de subventii FP7 si CIP, in perspectiva unui sprijin suplimentar provenind din fonduri nationale, regionale si europene;
– Evenimente regulate care sa-i reuneasca pe cei implicati in cercetare, inovare si dezvoltare regionala pentru a-si impartasi idei, a face schimb de cele mai bune practici si pentru a avea acces la sprijin si indrumare.
Reprezentantii statelor membre in principalul comitet consultativ stiintific, CREST, au elaborat deja un raport despre „o mai buna coordonare a utilizarii Programului-Cadru si a Fondurilor Structurale pentru sprijinirea cercetarii si dezvoltarii”, raport ce include orientari generale. Statele membre trebuie, de asemenea, sa colaboreze cu autoritatile regionale si locale pentru imbunatatirea mecanismelor care sa permita elaborarea mai bine coordonata a actiunilor din cadrul diverselor programe.