Colaborare romano-ungara privind Societatea Informationala

Secretarul de stat pentru Tehnologia Informatiei, Zoltan Somodi, a condus delegatia Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care a participat, in perioada 24 – 25 septembrie, la lucrarile celei de-a doua sedinte din cadrul Comisiei Interguvernamentale privind Colaborarea in Domeniul Economic.

In cadrul sedintei, care a avut loc in localitatea Siofok din Ungaria, s-a reunit pentru prima data si Grupul de lucru pentru Societatea Informationala.

Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Romania si ai Ministerului Economiei si Transporturilor din Ungaria au purtat discutii pe tema proiectelor prioritare din domeniul TIC, care pot beneficia de fonduri structurale europene, in 2007-2013. Proiectele urmaresc dezvoltarea infrastructurii si folosirea serviciilor din domeniul TIC, pentru consolidarea Societatii Informationale.

De asemenea, reprezentantii celor doua ministere au discutat proiecte privind programul strategic de coordonare romano-ungar, proiectul de integrare in societatea informationala, mediul de afaceri virtual si initierea proiectului de digitalizare a valorilor culturale pe pagina portalului bilateral.

In urma consultarilor avute, s-a decis ca in cadrul Grupului de lucru pentru Societatea Informationala, expertii celor doua tari sa colaboreze pentru identificarea punctelor comune din proiectele de dezvoltare si stabilirea interconectarii acelora unde se poate crea valoare adaugata.

Secretarul de stat Zoltan Somodi a prezentat directiile principale de dezvoltare, precum si legislatia din domeniul TIC, accentuand faptul ca acest sector este important pentru cresterea economiei nationale.

Reprezentantii celor doua ministere s-au consultat si in vederea procesului de pregatire a celei de-a treia sedinte comune a guvernelor roman si ungar, care va avea loc in noiembrie 2007. In cadrul colaborarii romano-ungare din sectorul IT este important de mentionat sprijinul acordat de catre Guvernul Ungariei si institutiile abilitate in implementarea sistemului de aparare impotriva fraudelor informatice CERT-RO, CERT-HU, recunoscut ca unul dintre cele mai performante centre impotriva fraudelor informatice din zona.

Cu acest prilej, Ministerul Economiei si Transporturilor din Ungaria s-a angajat sa continue programul “Integrarea in societatea informationala pe Pamant Natal”, in contextul Declaratiei comune privind dezvoltarea programelor regionale din Societatea Informationala.

Grupul de Lucru pentru Societatea Informationala din cadrul Comisiei Interguvernamentale privind Colaborarea in Domeniul Economic are menirea sa realizeze un schimb activ de informatii si o corelare generala a strategiilor de dezvoltare in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, respectiv al Societatii Informationale.

Sursa: Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.