Banii de drumuri, deturnati

Banii publici continua sa fie “tocati” in mod discretionar de catre diferite companii de stat, fara ca nimeni sa dea socoteala.

Cel mai recent exemplu este cel al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), care a livrat “cu dedicatie” catre cabinetele de avocatura aproximativ 23 milioane de euro (peste 76 milioane de lei), incepand din 2003 si pana in prezent, reiese dintr-un raport al Departamentului de Control al Guvernului.

Mai grav este ca toate contractele respective au fost incheiate fara stiinta Consiliului de Administratie al CNADNR, desi in decursul celor patru ani de zile, trei ministri au trecut pe la sefia ministerului. De asemenea, potrivit aceluiasi raport, contractarea serviciilor juridice s-a facut in lipsa unor norme interne care sa reglementeze procedura de atribuire a acestora. “Ministerul Transporturilor a cheltuit banii ilegal din 2003 pana in prezent”, a declarat, deputatul PNL Andrei Gherea.

Verificarea, realizata de departamentul de Control al Guvernului in perioada iunie-iulie a acestui an, s-a facut la solicitarea deputatului. El este de parere ca in toti acesti ani ministerul nu a facut altceva decat “sa arunce banii pe fereastra”. “In loc sa aloce fonduri pentru construirea de drumuri, ministerul platea cabinetele de avocatura, desi dispunea de un departament juridic care sa se ocupe de problemele de resort”, a adaugat deputatul Andrei Gherea. El spune ca responsabilitatea pentru contractarea acestor cabinete de avocatura revine fostului directorului general al CNADNR Aurel Balut si directorului general economic, Aurel Petrescu.

Chiar daca raportul i-a gasit vinovati pe cei doi, Gherea a lasat sa se inteleaga ca si ministrii care s-au succedat la conducerea Ministerului Transporturilor stiau ce se intampla la CNADNR. Cu alte cuvinte, problemele de la CNADNR s-au perpetuat sub conducerea fostilor ministri Miron Mitrea, Gheorghe Dobre si Radu Berceanu.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.