210 milioane de euro vin prin Fondul European pentru Pescuit

Guvernul a adoptat o hotarare care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 865/2005 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Potrivit modificarilor adoptate, Agentia este condusa de un presedinte – director general, sprijinit de un vicepresedinte -director general adjunct, ambii numiti prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

In calitate de autoritate de management a politicii structurale din domeniul pescuitului si acvaculturii, Agentia elaboreaza Strategia Nationala Sectoriala si Programul Operational Sectorial, indicand prioritatile si contributiile financiare ale Fondului European pentru Pescuit si alte resurse financiare. Elaborarea acestor documente este o conditie obligatorie in vederea accesarii sumei de 210 milioane de euro prin Fondul European pentru Pescuit, in perioada 2007-2012.

Agentia asigura implementarea Programului Operational pentru Pescuit, conducerea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operational de Pescuit, colaboreaza cu celelalte autoritati de management si alte institutii implicate in gestionarea asistentei financiare nerambursabile comunitare si indeplineste orice alte atributii prevazute in legislatia nationala si comunitara privind autoritatea de management.

In domeniul pescuitului si acvaculturii, pe langa atributiile prevazute in HG 865/2005, agentia coordoneaza si monitorizeaza activitatea de pescuit si acvacultura prin organizarea si administrarea porturilor pescaresti, punctelor pescaresti si a burselor de peste.

Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura indeplineste atributii, de asemenea, in domeniul procesarii si pietei produselor pescaresti, in domeniul protejarii resurselor acvatice vii, in domeniul activitatii de control si inspectie piscicola, precum si orice alte atributii stabilite prin acte normative in aceste domenii.

Prin adoptarea acestor modificari si completari, se urmareste asigurarea conditiilor optime de administrare si exploatare durabila a resurselor acvatice vii, prin organizarea si administrarea de porturi pescaresti la Marea Neagra, a punctelor de descarcare, a centrelor de prima vanzare si a burselor de peste. Se creeaza astfel posibilitatea atragerii de fonduri structurale pentru construirea portului pescaresc Midia, a Bursei de peste Tulcea si a 15 puncte de descarcare/centre de prima vanzare pe Dunare si Delta Dunarii.

Numarul actual de posturi din cadrul Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura va fi suplimentat cu 31, de la 150 la 181, avand in vedere recomandarile expertilor Comisiei Europene privind cresterea capacitatii administrative a institutiei.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.