Proceduri simplificate pentru mai multi bani europeni

Posibilitatile de finantare nerambursabila a afacerilor in mediu rural au crescut o data cu infiintarea Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. FEADR promoveaza dezvoltarea infrastructurii obiectivelor agricole si utilarea cu echipamente necesare desfasurarii in bune conditii a activitati, inclusiv pentru asigurarea protectiei mediului inconjurator.

Procedura generala de accesare a fondurilor a fost simplificata prin introducerea unor facilitati aparute in privinta accesarii fondurilor acordate de FEADR. Astfel, extrasele de cont bancare au fost inlocuite de declaratiile pe propria raspundere, iar achizitiile sunt permise fara necesitatea demonstrarii originii europene a bunurilor.

Modificari importante au aparut si in domeniul sustinerii financiare a fermelor vegetale si de crestere a animalelor, totalul contributiei financiare publice fiind de peste 674 milioane Euro. Sumele care pot fi acordate fermierilor pot atinge un milion de Euro, iar in cazul proiectelor care includ investitii in promovarea energiei regenerabile, beneficiarii pot primi pana la 1,5 milioane Euro.

Pentru beneficiarii sub 40 de ani cu proiecte situate in zone montane, procentul de cheltuieli rambursate este de 6% din valoarea eligibila a proiectului, in timp ce pentru celelalte categorii de beneficiari, persoane fizice autorizate, asociatii familiale si societati comerciale, procentul finantat de FEADR se situeaza intre 45 si 55 la suta din valoarea eligibila a unui proiect in functie de localizarea investitiei.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.