Subventiile de la UE pentru agricultura vor veni abia anul viitor

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat ca platile la hectar din fonduri europene se vor efectua cel mai probabil la inceputul anului viitor, si nu de la 1 decembrie cum a fost anuntat initial, in functie de finalizarea controlului pe teren.

Comisarul european Leonard Orban a subliniat ca platile se vor acorda doar pe suprafetele verificate. Chiar daca sistemul informatic este pe deplin functional, platile se vor face doar pe suprafetele de teren controlate. Astfel, platile se vor face gradual, in trei luni. Comisia este reponsabila fata de modul in care sunt administrati banii europeni, iar aceast sistem de plata resprezinta mecanismul prin care se elimina orice eventual risc de frauda.

Potrivit ministrului agriculturii Dacian Ciolos exista doua tipuri de control inainte de autorizarea platilor, respectiv control administrativ si pe teren. Daca verificarea pe teren se face pe baza unor esantioane, controlul administrativ se refera la toate cele peste 1,2 milioane de cereri depuse de fermieri pentru subventia la hectar.

Potrivit unui avertisment lansat de Comisia Europeana, pentru a nu fi activata clauza de salvgardare, Romania trebuie sa aiba un Sistem Integrat de Administrare si Control (IACS) functional si sa nu efectueze plati inainte de finalizarea controlui in teren.

Comisia Europeana a acordat Romaniei o perioada de gratie, pana in data de 9 noiembrie, pentru a rezolva problemele din sistemul de plati din agricultura, in caz contrar riscand sa i se reduca 25 % din subventii.

Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro, iar Agentia de Plati si Interventie pentru agricultura (APIA) este institutia care gestioneaza aceste fonduri.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.