Banii din privatizari merg la agricultori

Ministerul Agriculturii va finanta platile directe pentru fermieri acordate de Uniunea Europeana, din venituri obtinute de stat din privatizari, potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de institutie.

Platile directe sunt subventii prevazute in Politica Agricola Comuna (PAC), iar in aceasta categorie intra, de exemplu, cei aproximativ 50 de euro pe hectar acordati pentru culturile agricole, platile la hectar pentru “culturi energetice”, pentru sfecla-de-zahar si pentru agricultorii din zonele montane defavorizate.

Sistemul european de sprijin in agricultura prevede ca Romania, ca orice alt stat membru, plateste din propriul buget subventiile, sumele respective fiind ulterior virate de UE. Pentru prefinantarea schemelor de plati directe pe suprafata aferente anului agricol 2007, Ministerul Agriculturii nu va folosi propriul buget, ci venituri obtinute de stat din privatizari, care vor fi virate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

In proiectul de ordonanta, aflat spre avizare la MEF, se mentioneaza ca Ministerul Agriculturii va primi 2,29 miliarde de lei din privatizari, bani care vor fi considerati un imprumut fara dobanda, sumele fiind returnate in cont pe masura ce sunt platite de UE.

Sursa: Agra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.