Statul garanteaza creditele pentru dezvoltare rurala

Ministerul Agriculturii va asigura fondurile necesare pentru a garanta creditele luate de cei care vor intocmi proiecte finantate prin Planul National de Dezvoltare Rurala.

Garantiile solicitate de banci sunt de natura imobiliara sau financiara. Ministerul va oferi garantie financiara. Cu bani de la Ministerul Agriculturii se va capitaliza Fondul de Garantare a Creditului Rural, prin intermediul caruia se vor oferi garantii. Acest tip de garantare va functiona in primii trei ani, dupa care se va incerca folosirea fondurilor structurale pentru garantare.

Dezvoltarea rurala primeste de la UE in urmatorii sapte ani peste opt miliarde de euro, la care se adauga doua miliarde de euro, finantare de la bugetul de stat. Din aceasta suma, in primul an dupa aderare vor veni in Romania in jur de 800 de milioane de euro. Primele sume din fondurile UE vor fi obtinute dupa aprobarea programului de catre Comisia Europeana, estimata pentru februarie-martie 2008. Aceasta prima transa va reprezenta un avans de 7% din valoarea fondurilor alocate prin PNDR si va fi folosita pentru prefinantarea proiectelor de investitii. Valoarea prefinantarii va fi de 20% din proiect. Banii vor ajunge in satele romanesti doar in masura in care vor exista proiecte care sa vizeze dezvoltarea rurala.

Toti cei care vor sa realizeze proiecte pentru dezvoltarea rurala vor putea beneficia de credite garantate de stat. Astfel vor putea fi facute proiecte care au in vedere crearea si modernizarea fermelor si a unitatilor de procesare a produselor agricole, precum si dezvoltarea infrastructurii. Si crearea de IMM-uri la sate si promovarea mestesugurilor si a agroturismului pot beneficia de fonduri. Proiectele privind renovarea satelor, adica a scolilor, bisericilor si a centrelor de comuna, vor beneficia de finantare nerambursabila totala, dar vor putea folosi creditele pentru demararea lucrarilor.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.