Bani multi din fonduri nerambursabile

Oamenii de afaceri pot aplica, pe de-o parte, la un fond structural, iar pe de alta parte la un program de tipul Programului Norvegian de Cooperare si a Mecanismului Financiar SEE, lansat pe 13 noiembrie.

In cadrul Programului Norvegian este prevazut ca investitorii pot beneficia de finantare nerambursabila in valoare de 98,5 milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte. Aceste fonduri vor fi alocate pentru finantarea de proiecte in sectoarele prioritare cum ar fi energia, protectia mediului etc.

La aceste fonduri pot avea acces atat intreprinderile mici si mijlocii, cat si ONG-urile. Toate domeniile sunt vizate. Aplicatiile se depun la Ministerul de Finante. Dupa ce sunt alocate fondurile, toate proiectele trebuie realizate pana pe 30 aprilie 2011.

In acelasi timp, aceiasi investitori pot obtine fonduri nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS).

Intreprinzatorii care cunosc aceste portite ale sistemului trebuie sa indeplineasca conditiile impuse de programele operationale sectoriale. Una dintre conditii este, dupa cum a spus directorul Autoritatii de Coordonare pentru Instrumente Structurale, ca investitorul sa nu fi beneficiat de bani nerambursabili in ultimii 5 ani, iar proiectele pentru care aplica sa fie din domenii de activitate diferite.

Prin intermediul SEE, se pot realiza proiecte complementare pe domenii eligibile pentru fondurile structurale. Pentru Romania, valoarea mecanismului financiar SEE este de 50,5 mil. euro, din care 47,55 reprezinta contributia norvegiana.

Programul sustine proiectele initiate ca parteneriate intre companii private sau publice, institutii, ministere, ONG-uri si parteneri sociali din Norvegia, pe de-o parte, si din Romania pe de alta parte.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.