Al patrulea proiect de infrastructura de mediu a plecat la Comisia Europeana

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis in data de 20 noiembrie, catre Comisia Europeana, spre aprobare, cel de-al patrulea proiect de infrastructura de mediu care poate beneficia de finantare europeana prin Programul Operational Sectorial Mediu, Axa Prioritara 1 “Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata”. Acesta vizeaza extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Calarasi.

Valoarea investitiei este de aproximativ 100 de milioane euro. Datorita acestui proiect, aproximativ 120 000 locuitori vor beneficia de servicii de apa si canalizare mai bune. Localitatile incluse in proiect sunt Calarasi, Lehliu Gara, Budesti, Oltenita, Fundulea, din judetul Calarasi, si orasul Urziceni din judetul Ialomita. Finalizarea investitiei este estimata pentru anul 2013.

Reamintim ca sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu (60%). Investitiile au in vedere extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare.
Pentru acest sector vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional / judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu si vor avea un impact considerabil in dezvoltarea comunitatilor respective.

Programul Operational Sectorial (POS) Mediu reprezinta documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene in vederea dezvoltarii sectorului de mediu in Romania, in perioada 2007-2013.

POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare (aproximativ 5,6 miliarde de euro) si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este co-finantat de Uniunea Europeana, prin doua fonduri, Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC), aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ 1,1 miliarde Euro.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.