Reteaua transeuropeana de transport

Comisia Europeana si-a prezentat propunerile de finantare a proiectelor TEN-T pentru perioada 2007-2013. In procesul de selectare a proiectelor, Comisia a acordat prioritate proiectelor transfrontaliere si modalitatilor ecologice de transport, cum ar fi caile navigabile interioare si caile ferate. In urma publicarii a patru cereri de oferta, Comisia a primit 221 de propuneri de proiect. Asistenta solicitata (mai mult de 11,5 miliarde EUR) depaseste cu mult bugetul comunitar disponibil de 5,1 miliarde euro.

Selectarea proiectelor este o expresie clara a obiectivului declarat al Comisiei de a concentra asistenta disponibila, in masura posibilului, pe tronsoanele transfrontaliere care prezinta cele mai mari probleme. Acest fapt este demonstrat de ponderea generala a lucrarilor si studiilor asupra tronsoanelor transfrontaliere, care reprezinta 56% din finantarea totala.

Proiectele selectate intrunesc, de asemenea, obiectivele Comisiei in ceea ce priveste dezvoltarea durabila a transporturilor. Comisia isi propune sa acorde cea mai importanta finantare proiectelor privind tronsoanele de cai navigabile interioare. Acestor proiecte li se aloca in total 11,5% din resursele generale disponibile pentru cele treizeci de proiecte prioritare, cota alocata cailor ferate fiind de 74,2%.

Printre proiectele carora li se acorda o asistenta semnificativa se numara si linia de mare viteza intre Lisabona si Madrid (Evora-Merida), proiectul Rail Baltica”, studiile pentru linia “Trieste – Divaca” intre Slovenia si Italia, legatura fixa pe cale ferata/rutiera de la Fehmarn (centura Fehmarn), traversarile feroviare transalpine de la Brenner si Mont Cenis, legatura fluviala interna Sena-Scheldt si dezvoltarea fluviului Dunarea. Pe langa aceasta, Comisia a selectat propuneri in domeniul sistemului european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS), al sistemului inteligent de transport (ITS) si al gestionarii traficului aerian (ATM).

Pe langa programul multianual, Comisia a selectat si o serie de proiecte pentru Programul anual TEN-T 2007. Programul anual completeaza programul multianual cu un grad ridicat de flexibilitate in vederea intrunirii noilor cerinte, ca rezultat al caracterului sau anual. Pentru programul anual, asistenta totala solicitata, in valoare de 945 meuro, depaseste cu mult finantarea comunitara disponibila de 112 meuro.

Proiectele propuse sunt trimise in prezent statelor membre si Parlamentului European. Dupa aprobarea Comitetului de finantare TEN, Parlamentul European isi va exercita dreptul de control. Se asteapta ca, la inceputul anului viitor, Comisia sa adopte deciziile finale de finantare a proiectelor.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.