BEI vrea sa aloce un miliard de euro anual in Romania

Pentru institutia financiara, prioritare vor fi domeniile transport, mediu si energie. Banca Europeana de Investitii este pregatita sa acorde anual finantari in valoare de un miliard de euro in Romania. Vicepresedintele institutiei de credit, Matthias Kollatz-Ahnen, a declarat ca, daca pana acum domeniul energetic a acoperit 5% din totalul creditelor, procentul s-ar putea tripla in perioada urmatoare.

Oficialul BEI este de parere ca Romania are mare nevoie de investitii pe acest sector. „Cred ca vom vedea cel putin o dublare, daca nu chiar o triplare a ponderii finantarilor pentru domeniul energetic in portofoliul general. Aceasta este o estimare bruta pe care o putem face acum”, a spus oficialul BEI, aflat in vizita in Bucuresti. Acesta a afirmat ca vor fi sprijinite indeosebi investitiile in unitati energetice cu un grad inalt de eficienta, precum si cele pe baza de resurse regenerabile.

„In randul tarilor membre UE, Romania se afla intr-o situatie speciala, pentru ca are o nevoie uriasa de investitii, chiar si in domeniul energetic”, a declarat vicepresedintele BEI. Acesta a precizat ca in prima jumatate a anului viitor va semna un contract de imprumut cu Hidroelectrica, care ar putea valora intre 100 si 200 milioane de euro.

Potrivit datelor BEI, 51,6% din suma imprumuturilor acordate tarilor membre UE in perioada 2002-2006 au fost indreptate catre sectorul energetic, pe urmatorul loc ca pondere fiind transporturile, cu 28,4%. De la primul contract incheiat in Romania, in 1990, valoarea totala a finantarilor BEI pe diverse domenii a ajuns acum la peste 5 miliarde de euro.

Cea mai mare parte, de 3,2 miliarde de euro (64%), s-a indreptat catre transport. Doar 5%, respectiv 231 milioane de euro, a fost destinat sectorului energetic. Lipsa de finantare a acestui segment se vede in necesarul de investitii pana in 2020, de peste 30 miliarde de euro. Vicepresedintele BEI spune ca pragul maxim al creditelor care pot fi acordate Romaniei, devenita membra UE, a ajuns la un miliard de euro, fata de 600 de milioane inainte.

Iar creditele pentru domeniul energetic pot ajunge la 15% din aceasta valoare. El a adaugat ca segmentul de baza al finantarior va ramane infrastructura de transport. „Sistemul de transport este unul crucial pentru Romania, pentru ca are o nevoie uriasa de investitii, iar rutele europene vor fi esentiale. Cred ca vom vedea o crestere si in ceea ce priveste proiectele de mediu, in vederea adaptarii standardelor la cerintele comunitare”, a explicat Matthias Kollatz-Ahnen. Acesta a atras insa atentia ca Romania trebuie sa isi imbunatateasca ritmul de implementare a proiectelor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top