Aproximativ 30 de ferme agricole sau zootehnice de pe raza judetului Iasi au apelat la creditul agricol anul acesta, credit a carui valoare este subventionata partial din bugetul ministerului de resort.
Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, fermierii au contractat credite in valoare de aproximativ 25 de milioane de lei. Producatorii agricoli au la dispozitie doua acte normative care reglementeaza contractarea creditelor subventionate la de bugetul de stat.
Potrivit Legii nr. 150/2003, se pot contracta credite pentru sprijinirea productiei, imprumuturi ce pot fi subventionate pana la cel mult 30% din valoarea lor, iar, potrivit Legii nr. 231/2005, se pot contracta credite pentru sprijinirea investitiilor, acestea putand fi subventionate de Ministerul Agriculturii pana la 50% din valoarea lor, in functie de achizitii.
Creditul agricol pentru productie, reglementat prin Legea nr. 150/2003, este un instrument care faciliteaza un ajutor din partea Guvernului, prin bugetul Ministerului Agriculturii, pentru a sprijini producatorii la infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor sau pentru activitati de natura zootehnica, precum si pentru aprovizionarea cu materii prime sau asigurarea culturilor si a plantatiilor impotriva efectelor daunatoare.
Prin intermediul acestei legi, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, dupa rambursarea creditului, primesc cel mult 30% din valoarea acestora. Creditul se acorda pentru o perioada de cel mult 360 de zile si in conditiile impuse de institutiile bancare. Dupa rambursarea integrala a creditului, beneficiarul se adreseaza Directiei Agricole si solicita decontarea sumelor oferite de la buget.
Prin intermediul Legii nr. 231/ 2003, Ministerul Agriculturii le acorda un ajutor financiar celor care contracteaza credite pentru investitiile in ferme. Este vorba despre suportarea de catre stat a unui procent cuprins intre 25% si 50% din creditele bancare luate pentru investitii.
In functie de tipul proiectului, reducerile pentru sumele de rambursat din volumul creditului sunt:
– 50% pentru achizitionarea de tractoare agricole noi (maxim 15.000 de euro/proiect);
– 25% pentru masini agricole noi (maxim 5.000 de euro/ proiect);
– 30% pentru investitii in depozite pentru cereale si oleaginoase (maxim 30.000 de euro/proiect) si 50% pentru achizitionarea de material biologic pentru o singura populare a fermelor zootehnice (5.000-20.000 de euro/proiect).
Potrivit reprezentantilor DADR Iasi, in acest an, cinci societati au apelat la acest ajutor financiar, valoarea totala a investitiilor ridicandu-se la peste 100.000 de euro.