Uniunea Europeana va finanta structurile institutionale ale regiunii Marii Negre

UE va sprijini si financiar structurile institutionale ale regiunii Marii Negre, dupa incheierea reuniunii Comisiei de Politica Externa a Comitetului Regiunilor, care s-a desfasurat la Debretin (Ungaria).

Aproximativ 150 de functionari europeni, europarlamentari, lideri regionali si locali, implicati in programul Marea Neagra au facut o trecere in revista a posibilitatilor de dezvoltare a regiunii. Uniunea Europeana se ocupa in mod prioritar de trei regiuni geografice – nordica, mediteraneana si cea de la Marea Neagra.

Participantii au apreciat drept un succes faptul ca au reusit sa-i convinga si pe partenerii rusi sa colaboreze in acest context (mai putin in ceea ce priveste Forumul Marii Negre). Din cauza traditiilor de centralizare de odinioara, pana de curand a fost dificila initierea unui dialog, dar acum exista relatii permanente cu conducatori regionali si locali din zona.

La reuniune, participantii au subliniat ca statele riverane Marii Negre au de-acum forme institutionalizate bine definite (OCEMN si nu numai). Uniunea Europeana nu intentioneaza sa creeze noi structuri, ci sa le sustina material pe cele existente. Iar noua politica de vecinatate a UE este menita sa sprijine aceasta colaborare institutionalizata. si in regiunea Marii Negre.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.