Comisia Europeana a aprobat Programul Operational de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei

Comisia Europeana a adoptat in data de 20 decembrie 2007, Programul Operational de Cooperare Transnationala Sud-Estul Europei (SEE).

Programul are un buget total de 245 milioane de euro pentru cei sapte ani de programare, din care contributia UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de aproximativ 206 milioane de euro, iar contributia nationala a celor 8 state membre partenere in program este de aproximativ 38 milioane de euro. Fondurile vor fi alocate pe axe prioritare si domenii majore de interventie, pe baza unor proiecte comune intre parteneri din aria eligibila si printr-o stransa coordonare cu actiunile realizate in cadrul celorlalte programe operationale nationale ale statelor partenere, pentru a asigura o dezvoltare echilibrata a zonei de sud est a Europei.

Programul a fost elaborat de catre Autoritatea de Management pentru Programul Sud Estul Europei din cadrul Agentiei Nationale de Dezvoltare din Ungaria, in stransa colaborare cu reprezentanti ai tuturor statelor partenere in program, precum si cu parteneri regionali, reprezentanti ai mediului de afaceri si organizatii neguvernamentale.

Obiectivul strategic general al programului il reprezinta crearea de parteneriate transnationale in domenii de importanta strategica in scopul imbunatatirii procesului de integrare teritoriala, economica si sociala si al sprijinirii coeziunii, stabilitatii si competitivitatii.

Programul Sud Estul Europei va fi implementat printr-un sistem de management comun, coordonat de catre Autoritatea de Management din Ungaria, cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun si al Autoritatilor Nationale din statele partenere.

Aria de cooperare cuprinde trei State membre vechi: Austria, Grecia si Italia (Regiunile: Lombardia, Bolzano/Bozen, Trento, Veneto, Friuli-Venezia-Giulia, Emilia Romagna, Umbria, Marche, Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata); cinci State membre noi: Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovenia, Slovacia; doua state candidate: Croatia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei; patru state potential candidate: Albania, Bosnia, Muntenegru si Serbia si doua state cu care UE are relatii speciale: Moldova si Ucraina (Oblasturile: Cjermovestka, Ivano-Frankiviska, Zakarpat-ska, Odessa).

Prima licitatie de proiecte se estimeaza a fi lansata in luna martie a anului 2008.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top