Adunarea Generala a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare

Astazi are loc la Bucuresti Adunarea Generala a Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare, FOND.

Federatia, formata din 34 de organizatii, isi propune sa coordoneze si sa faciliteze activitatea organizatiilor societatii civile in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, conform noului statut international al Romaniei ca si “donator emergent”. De la momentul in care Romania a devenit membra a Uniunii Europene, tara noastra are datoria de a-si schimba pozitia de la recipient de fonduri internationale pentru dezvoltare, la cea de donator de asistenta internationala pentru tarile in curs de dezvoltare.

Uniunea Europeana impreuna cu statele membre reprezinta cel mai mare donator de asistenta pentru statele mai sarace din lume. Pentru tara noastra statutul de membru al Uniunii Europene este insotit de obligatia de a aloca 0.17% din PIB pentru a acorda asistenta internationala. Guverul Romaniei este inca foarte departe de indeplinirea angajamentelor internationale pe care si le-asumat. In 2006 bugetul acordat de Romania pentru asistenta pentru dezvoltare a fost de doar 5 milioane de euro, ceea ce reprezinta abia 0,004% din PIB.

Romania acorda si ajutor umanitar si de urgenta statelor afectate de catastrofe naturale sau situatii de criza. Guvernul roman distribuie in prezent fondurile de asistenta pentru dezvoltare prin intermediul organizatiilor internationale. Un alt canal important prin care statul ar putea distribui asistenta pentru dezvoltare, cel al organizatiilor societatii civile ramane in prezent neutilizat. Tari precum Republica Ceha canalizeaza o treime din asistenta pentru dezvoltare prin intermediul organizatiilor neguvernamentale, intrucat acestea sunt considerate un intermediar mai flexibil si mai eficient pentru realizarea de programe de asistenta peste hotare.

Strategia de asistenta internationala a statului roman are ca arii geografice prioritare tari cu aspiratii euro-atlantice precum Moldova si Georgia, dar si tari din regiuni mai indepartate precum statele africane. De asemena, domeniile de interes sunt democratia si educatia precum si apararea drepturilor omului sau promovarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

Platforma organizatiilor neguvernamentale pentru dezvoltare din Romania (FOND) isi propune informarea si sensibilizarea publicului privind valorile solidaritatii internationale, precum si in ceea ce priveste importanta si implicatiile statutului de “donator emergent”. FOND urmareste sa sustina organizatiile societatii civile din Romania in a deveni parteneri internationali eficienti in misiunea Romaniei de cooperare pentru dezvoltare internationala.

Adunarea Generala a FOND este gazduita de CENTRAS, Bd. Maresal Averescu , nr 17, Pavilion F, etajul 3.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.