Proiectele depuse depasesc sumele alocate

Romanii au dat navala sa acceseze fondurile europene alocate prin Programul Operational Regional. Pentru imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale au fost depuse deja proiecte care depasesc valoarea fondurilor alocate pentru perioada de sapte ani de derulare a programului.

Romania va incheia anul acesta contracte in valoare de 1,2 – 1,3 miliarde de euro in cadrul Programului Operational Regional (POR), platile urmand sa fie realizate in functie de schemele convenite cu Comisia Europeana, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor. Pana acum au fost lansate 6 dintre cele 14 subaxe ale programului, urmand ca restul de 8 sa fie lansate pana in luna martie. Ministrul a spus ca deja au fost depuse proiecte care depasesc valoarea fondurilor alocate pentru perioada de 7 ani de derulare a programului. “La ora actuala avem depuse mai multe proiecte decat alocarea fondurilor europene pentru 7 ani. Cele mai multe au fost aplicate pentru regiunea nord-vest. 2008 este anul absorbtiei fondurilor europene”, a explicat Borbely.

Prin POR, Uniunea Europeana va sprijini in perioada 2007-2013 dezvoltarea urbana, reabilitarea drumurilor judetene si a strazilor urbane, modernizarea infrastructurii serviciilor sociale, de sanatate, pentru situatii de urgenta si a celei educationale, dezvoltarea mediului de afaceri regional si local, valorificarea patrimoniului cultural si promovarea potentialului turistic al Romaniei. Bugetul total al POR este de circa 4,4 miliarde euro pentru perioada 2007-2013. Finantarea programului se realizeaza in proportie de 84% din fonduri UE si restul din fonduri nationale.

Prin implementarea proiectelor finantate in cadrul axei 2, pana in anul 2015, sunt preconizate a se reabilita sau moderniza in jur de 800 de kilometri de drumuri judetene si 400 de kilometri de strazi orasenesti. De asemenea, sunt preconizate construirea, reabilitarea, modernizarea a 200 kilometri de sosele de centura. Implementarea proiectelor axei 2 se va putea observa prin cresterea cu 10% a traficului de marfa si pasageri pe drumurile modernizate.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.