Finantare BERD pentru proiecte de eficienta energetica

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda o finantare de aproximativ 35 milioane euro unui numar de trei banci din Romania. Bancile vizate sunt: BCR (20 milioane euro), CEC (10 milioane euro) si Banca Transilvania (5 milioane euro). Banii trebuie folositi pentru finantarea proiectelor de eficienta energetica.

Scopul reducerii permanente a consumului lunar de energie electrica sau a cheltuielilor pentru plata combustibilului.

Pot fi finantate sisteme de cogenerare, reabilitarea boilerelor, inlocuirea arzatoarelor, recuperarea energiei termice prin procese tehnologice etc. Rata de rentabilitate a acestora trebuie sa fie de minimum 10%. Imprumuturile fac parte din facilitatea pentru eficienta energetica acordata de Uniunea Europeana si BERD, care prevede acordarea a pana la 100 de milioane euro sub forma de credite pentru bancile implicate in proiecte de eficienta energetica. Programul se adauga celor 24 milioane euro de la UE prin programul PHARE.

Pana in prezent, BERD a investit circa 115 milioane euro in finantarea proiectelor de investitii ale IMM, ale municipalitatilor, in special in zonele rurale. BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania, cu investitii de circa 3,5 miliarde euro in 248 proiecte.

Sursa: Camera de Comert si Industrie Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.