Grupurile de producatori acceseaza mai usor fondurile europene

Persoanele juridice si persoanele fizice autorizate din domeniu agricol pot beneficia de fonduri acordate pentru masura 121- Modernizarea exploatatiilor agricole, acordate prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR).

Fondurile totale alocate sunt de peste 990 milioane euro, dintre care 20 la suta reprezinta contributia nationala. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin masura 121 este de 5.000 euro, iar plafonul maxim ajunge si pana la 4 milioane euro.

Pentru un grad de absorbtie cat mai mare, specialistii din domeniul agricol recomanda asocierea pe grupuri de producatori.

Beneficiarul trebuie sa fie inscris in Registrul fermelor sau Registrul agricol, iar pentru fermele de animale nou infiintate, solicitantul va atasa angajamentul ca va depune extrasul din Registrul agricol la solicitarea ultimei cereri de plata.

Proiectul trebuie sa fie in acord cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze imbunatatirea performantei generale a exploatatiei agricole la data darii in exploatare a investitiei. Beneficiarul trebuie sa declare si sa fie capabil sa asigure cofinantarea investitiei, sa se asigure ca detine mijloacele financiare suficiente pentru inceperea si derularea investitiei.

Au prioritate proiectele care realizeaza investitii in sectorul vegetal, respectiv legume, pepiniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, vita de vie pentru vin si struguri de masa, dar si pentru cei care investesc in sectorul de crestere a animalelor.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.