Comisioane de risc de milioane de lei pentru un credit nefolosit la Suceava

Municipalitatea suceveana ar putea renunta la finantarea proiectului “Suceava, utilitati si mediu la standarde europene”, din cauza pierderilor inregistrate prin plata comisioanelor de risc la un credit nefolosit, a declarat primarul Ion Lungu.

Cu 10,8 milioane euro Primaria intentiona sa realizeze lucrari de reabilitare in sistemul de termoficare, insa, din cauza unor neintelegeri intre titularul creditului, Consiliul Judetean, si firma de consultanta din cadrul proiectului, lucrarile din municipiu nu pot demara.

Ion Lungu a spus ca, in cazul in care situatia nu se va lamuri, va propune deliberativului municipal sa voteze iesirea din asocierea cu Consiliul Judetean, implicit renuntarea la fondurile in cauza, atragand atentia ca nu este vorba despre o decizie politica.

Primarul a spus ca acest lucru se impune cu atat mai mult cu cat de la bugetul local au fost platite, “de pomana”, comisioane de risc de 2,5 milioane de lei, iar in perioada urmatoare urmeaza a fi achitate rata si dobanda la un credit de care Primaria nu a beneficiat. “Vrem sa mergem cu proiectul mai departe, dar nu putem sa toleram la nesfarsit acest blocaj”, a spus Lungu.

Valoarea totala a creditului contractat cu garantii guvernamentale este de 235,5 milioane euro, in prima etapa fiind deblocate 86,9 milioane euro. Aceasta din urma include introducerea gazelor naturale in peste 50% din localitatile judetului, reabilitarea retelelor de distributie a energiei termice si construirea de retele termice moderne in asezarile urbane.

In judet, proiectul “Suceava, utilitati si mediu la standarde europene” se deruleaza pe o perioada de trei ani, avand un grant de 16,5 milioane euro. Termenul de rambursare a creditului, cu dobanda de 6% pe an, este de 15 ani, cu un an de gratie de la terminarea lucrarilor.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.