Romania participa la un nou proiect european de cercetare

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, domnul Anton Anton, va participa in perioada 20-21 februarie 2008, la Paris, la intalnirea de lansare a proiectului PC7 ELI de pregatire a infrastructurii pan-europene de cercetare ELI (The Extreme Light Infrastructure).

In iulie 2007, Comisia Europeana a aprobat propunerile de proiecte pregatitoare pentru 35 de infrastructuri de cercetare pan-europene aflate in lista prioritatilor ESFRI (European Science Forum for Research Infrastructures). Propunerile din lista ESFRI sunt infrastructuri de cercetare de dimensiuni mari, la constructia si operarea carora sunt asociate mai multe state membre interesate.

Pentru finantarea proiectelor pregatitoare, al caror scop este realizarea proiectului de executie, se asigura si sprijin financiar comunitar (maximum 20% din costurile de constructie). Romania este partener in 9 din aceste proiecte. ELI este unul dintre ele si are o importanta aparte, deoarece tara noastra este interesata sa construiasca aceasta infrastructura pe Platforma de la Magurele.

ELI (The Extreme Light Infrastructure) este dedicata investigatiilor interactiunii dintre laser si materie la intensitati laser foarte inalte, precum si aplicatiilor in fizica atomica si moleculara, fizica plasmei, medicina si fizica materialelor. La acest proiect participa 13 state membre si 3 state colaboratoare. Coordonatorul ELI este Consiliul National al stiintei din Franta (CNRS).

Romania este repezentata prin ANCS ca agentie de finantare si Institutul National de Fizica Plasmei, Laserilor si Radiatiei in calitate de contractor. Partenerii interesati de constructia ELI sunt Franta, Romania, Cehia, Grecia si Anglia.

Sursa: , Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top