Prima licitatie de proiecte pentru Programul Romania-Bulgaria 2007-2013 va avea loc in aprilie

In data de 19 februarie, la Calarasi, a avut loc conferinta de lansare oficiala a Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007 – 2013, prezidata de dl. Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Din partea Autoritatii Nationale bulgare a participat ministrul adjunct al Devoltarii si Lucrarilor Publice, Iskra Mihaylova.

La conferinta au fost, de asemenea, prezenti reprezentanti ai Comisiei Europene – Colin Wolfe Nathalie Verschelde, din cadrul DG REGIO, oficiali de la nivel central si local – presedinti de consilii judetene din Romania si guvernatori ai districtelor din Bulgaria. De asemenea, au participat potentiali beneficiari ai Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013, precum si reprezentanti ai Autoritatii de Management din Romania.

“Aceasta conferinta marcheaza lansarea oficiala a unui program extrem de important pentru tarile noastre, primul program bilateral finantat din fonduri structurale, de care beneficiem gratie aderarii noastre simultane la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007. Vreau sa fiu extrem de clar – lansarea oficiala a programului nu este totuna cu lansarea licitatiilor pentru depunerea de proiecte spre finantare. Lansarile licitatiilor de proiecte se vor realiza prin evenimente distincte, organizate la nivel local, unde se vor discuta detaliile tehnice prevazute in ghidurile solicitantului. Aprobarea programului de catre Comisia Europeana, la data de 18 decembrie 2007, a fost rezultatul unei colaborari de aproape doi ani intre Romania si Bulgaria, interval in care au avut loc consultari bilaterale cu implicarea tuturor actorilor relevanti de la nivel central, regional si local, conform principiului parteneriatului: ministere, agentii de dezvoltare regionala, consilii judetene” a declarat Laszlo Borbely.

“Este un final firesc al eforturilor comune depuse de cele doua State Membre ale Uniunii Europene. Apreciem in mod deosebit contributia partii romane in calitate de Autoritate de Management a programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. in continuare, scopul nostru va fi sa cream parteneriate si sa promovam legaturile comune pentru a face din zona eligibila a programului un punct de reper pentru alte regiuni – sigura, informata si capabila sa faca fata schimbarilor globale – intr-o Europa puternica si democratica”,a declarat Iskra Mihaylova.

Evenimentul precede prima reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare, programata pentru luna martie, precum si lansarea primei licitatii deschise de proiecte, ce va avea loc in luna aprilie. Autoritatea de Management, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, prin intermediul Directiei de Cooperare Teritoriala Internationala, impreuna cu Secretariatul Tehnic Comun, cu sediul la Calarasi, in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera (BRCT), si cu Autoritatea Nationala, respectiv Ministerul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria, va gestiona implementarea acestui program in cele doua state partenere.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013 este un program comun, pregatit de cele doua state partenere si implementat prin proiecte comune realizate de parteneri de pe ambele parti ale frontierei. Obiectivul general al programului este interconectarea teritoriilor prin reunirea oamenilor, comunitatilor si economiilor din zona de frontiera in vederea participarii la dezvoltarea in comun a ariei de cooperare transfrontaliera.

Axele prioritare ale programului sunt:

Axa 1 – Accesibilitatea

Axa 2 – Mediul

Axa 3 – Dezvoltarea economica si sociala

Axa 4 – Asistenta tehnica.

Bugetul total al programului, unic pentru cele doua state membre, pentru perioada 2007-2013 este de 262.003.541 Eur din care 217.823.757 Eur provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si 44.179.784 Eur reprezinta cofinantare nationala.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.