Proiectele municipiului Onesti sunt intarziate de lipsa ghidului de finantare pentru fondurile structurale

Primaria municipiului Onesti are pregatite studiile de fezabilitate ale tuturor proiectelor ce vor alcatui planul integrat “Reabilitarea urbana a zonei de vest a municipiului Onesti”.

Din cauza intarzierii aparitiei Ghidului de finantare pentru Axa 1, din cadrul Programului Operational Regional, ce se prevede a fi iunie-iulie 2008, daca proiectul va fi aprobat, se estimeaza ca termen de incepere a lucrarilor luna iunie a anului 2009. Aceasta perioada a fost calculata ca urmare a termenelor secventiale stabilite de catre legislatia in vigoare privind analizarea aplicatiei si atribuirea contractelor de achizitii.

Intrebarea fireasca este: daca se doreste cheltuirea sumelor programate pentru Romania din Fonduri Structurale, de ce se intarzie aparitia unui Ghid al solicitantului atat de mult? Reprezentantii municipalitatii Onesti dorest sa traga pe aceasta cale un semnal de alarma, astfel incat institutiile abilitate in realizarea acestor documentatii sa urgenteze lansarea ghidurilor necesare si sa micsoreze perioada de timp dintre etapele de analiza a aplicatiilor depuse.

De asemenea, reprezentantii Primariei Onesti doresc sa se micsoreze durata de rambursare a cheltuielilor, deoarece valorile sunt foarte mari si pot bloca bugetele locale ale oraselor mai mici. In Italia, termenele de rambursare au fost negociate si la 3 zile de la prezentarea justificarii cheltuielilor. Deocamdata, in Romania s-au stabilit 45 de zile. Aceste observatii sunt valabile la orice proiect care se va realiza din Fonduri structurale.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.