Prima licitatie pentru Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei se estimeaza a se lansa in luna aprilie

In perioada 27 – 28 februarie 2008 a avut loc la Budapesta prima intalnire a Comitetului de Monitorizare pentru Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei, la care au participat reprezentanti din statele partenere, de la nivelul central si regional.

Bugetul total al Programului pentru cei sapte ani de programare este de unic pentru cele opt state membre, fiind de 245,111 mil. EUR (din care: 206,691 mil. EUR Fondul European de Dezvoltare Regionala si 38,420 mil. EUR co-finantare nationala).

Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei a fost aprobat oficial de catre Comisia Europeana la data de 20 decembrie 2007 si vizeaza cooperarea in cadrul ariei eligibile a Programului (trei State membre vechi: Austria, Grecia si Italia , cinci State membre noi: Bulgaria, Ungaria, Romania, Slovenia, Slovacia; un Stat candidat: Croatia; un Stat cu statut de candidat cu care nu au fost demarate negocierile: Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei; patru state potential candidate: Albania, Bosnia, Muntenegru si Serbia; doua state cu care UE are relatii speciale: Moldova si Ucraina).

Beneficiarii eligibili sunt autoritati publice nationale, regionale, locale si unitatile subordonate acestora, asociatii sau agentii de dezvoltare regionala, institutii de cercetare si universitati, Camere de Comert, ONG-uri in domeniile prioritare ale Programului, etc. Eligibilitatea aplicantilor va fi specificata in Ghidul Aplicantului pentru fiecare licitatie de proiecte, care va include si lista indicativa a tipurilor de institutii eligibile. In cadrul primei intalniri a Comitetului de Monitorizare au fost luate urmatoarele decizii:

  • Aprobarea Regulilor de Procedura pentru Comitetul de Monitorizare;
  • Aprobarea Planului de comunicare in vederea transmiterii la Comisia Europeana;
  • Aprobarea logo-ului si sloganului programului;
  • Aprobarea documentelor aferente axei de Asistenta Tehnica;
  • Aprobarea unor capitole din Manualul de Implementare a programului, respectiv eligibilitatea partenerilor, reguli speciale de eligibilitate: utilizarea flexibilitatii de 10%;
  • Aprobarea criteriilor de selectie a proiectelor, si a formatului expresiei de interes.

Aprobarea calendarului primei licitatii: lansarea este estimata a avea loc in data de 14 aprilie 2008, termenul limita pentru depunerea Expresiilor de Interes fiind la sfarsitul lunii mai 2008. In ceea ce priveste prima licitatie de proiecte se intentioneaza lansarea celor 4 axe prioritare concomitent. Totodata, in cadrul intalnirii Comitetului de Monitorizare s-a stabilit data conferintei de lansare a programului, respectiv 27 – 28 martie, la Budapesta.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.