140 milioane de euro pentru acvacultura si procesarea pestelui

Prin intermediul Programului Operational Pescuit (POS), Investitiile in acvacultura si procesarea pestelui vor fi finantate cu 140 de milioane euro, pana in 2013, reprezentand fonduri UE si de la bugetul de stat.

Proiectele ar putea fi depuse din lunile mai sau iunie, cand programul pentru pescuit va fi lansat oficial.

Programul aprobat de Comisia Europeana in luna decembrie a anului trecut este structurat pe cinci axe, care vor fi lansate gradual, axa doi, privind acvacultura si procesarea, urmand sa fie lansata prima. Pentru acest an, fondurile alocate se ridica la circa 22,2 milioane euro. O alta axa de interes din cadrul programului, care nu va fi insa lansata in acest an, este cea de dezvoltare a zonelor pescaresti, care beneficiaza de o finantare totala de 100 milioane de euro, pana in 2013.

Zonele eligibile sunt cele situate de-a lungul raurilor, al liniilor de coasta, in zone de lacuri. Pescuitul trebuie sa fie o activitate importanta in zona, dar in declin, iar micile comunitati pescaresti sa reprezinte o importanta parte a populatiei.

Pentru inceput au fost identificate trei zone care ar putea beneficia de aceste fonduri, respectiv Delta Dunarii, zona de-a lungul fluviului Dunarea si zona de coasta a Marii Negre. Finantarea este acordata localnicilor care se unesc intr-un grup de actiune, pun la punct o strategie de dezvoltare a zonei si apoi fac proiecte care sa corespunda strategiei.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.