Acces la fondurile UE pentru agricultura, dupa schema SAPARD

Ministerul Agriculturii propune bancilor o licitatie de 200 milioane de euro pentru creditarea proiectelor.

Dupa ce a dat drumul la depunerea de proiecte pentru fondurile de la Uniunea Europeana, Ministerul Agriculturii negociaza cu bancile comerciale oferta de credite destinate fermierilor. Acestea ar trebui sa lanseze pe piata imprumuturile speciale destinate fermierilor pana la finalul lunii aprilie.

Ministerul Agriculturii pregateste o licitatie publica pentru 100-200 milioane de euro, bani din care bancile vor acorda credite destinate accesarii fondurilor europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Saptamana trecuta a avut loc o noua runda de negocieri pe aceasta tema intre reprezentanti ai unor banci comeciale, oficiali de la Agricutura, Premierul Calin Popescu Tariceanu si Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Urmeaza ca in viitorul apropiat sa fie convenite unele detalii ale produselor de creditare pe care bancile trebuie sa le lanseze pe piata. Noile credite ar trebui sa fie gata pana la finele lunii aprilie sau inceputul lunii mai, pentru a veni in intampinarea proiectelor care au fost depuse in aceasta luna si vor obtine toate avizele necesare demararii.

Startul pentru fondurile europene a fost dat pe data de 3 martie si, potrivit ministrului agriculturii, Dacian Ciolos, fermierii au depus deja proiecte in valoare de cateva milioane de euro.

Pe langa banii destinati activitatii de creditare a proiectelor, Ministerul Agriculturii va aloca o suma importanta si Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Acesti bani vor fi destinati garantarii avansurilor si creditelor luate de fermieri. De fapt, statul foloseste pentru fondurile UE experienta acumulata in cadrul programului SAPARD. Finantarea pentru cei care nu dispun de sumele necesare se va face dupa principiile de finantare din cadrul programului „Fermierul”. Din martie 2008, agricultorii pot depune proiecte pentru trei masuri din cadrul PNDR.

Este vorba despre modernizarea fermelor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si dezvoltarea satelor. Prima sesiune de depunere a proiectelor se desfasoara in intervalul 3-28 martie, iar sumele alocate totalizeaza aproape 200 milioane de euro, atat bani de la UE, cat si cofinantarea de 20% de la bugetul de stat.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, crede ca bancile vor lua in serios discutiile de la Agricultura si ca, in perioada urmatoare, vor aparea credite cu dobanda si comisioane reduse, astfel incat sa fie suportabile pentru clientii din mediul rural.

In cadrul programului „Fermierul”, creditele acordate au avut o dobanda de 5%, iar in unele cazuri perioada de gratie a fost si de 5 ani. Potrivit oficialilor din cadrul ministerului, dobanzile la creditele pentru fondurile de acum vor fi mai avantajoase decat celelalte existente acum pe piata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top