Trei miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii economice

Romania va investi, in perioada 2007 – 2013, trei miliarde euro, din care 2,5 miliarde euro reprezinta bani europeni alocati prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru cresterea competitivitatii economice, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Suma alocata pentru proiecte, in primul trimestru din 2008, este de aproape 159 milioane euro, din totalul de 786 milioane euro disponibile ca finantare nerambursabila pentru intregul an.

„Obiectivul autoritatilor, pentru 2008, este atragerea pe baza de proiecte a unei sume de 800 milioane euro” a spus Vosganian. Programul Operational Sectorial (POS) – „Cresterea Competitivitatii Economice”, vizeaza, mai ales, companiile din sectorul privat, in special IMM-urile, care pot beneficia de pana la 90% din fondurile alocate.

Peste un miliard de euro vor fi investiti in cresterea competitivitatii firmelor mici si mijlocii, inclusiv prin crearea de noi unitati de productie. Obiectivul acestui program este cresterea, pana-n 2015, a productivitatii companiilor romanesti, cu o medie anuala de circa 5,5%, pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie a UE. „In ultimii ani, Romania a ocupat printre primele locuri din UE la dinamica investitionala, in 2006 fiind pe locul doi dupa Estonia, cu o dinamica de 19.5%. In 2007, a fost un record absolut de 29% crestere a investitiilor fata de 2006”, a precizat ministrul Varujan Vosganian.

„Avem in vedere, pana in 2015, o crestere medie la nivelul productivitatii muncii de cel putin 5,5% pe an, ceea ce ne va putea duce, fata de nivelul mediu al UE, la un procent de 55%. Acest nivel de 55% fata de productivitatea medie europeana va insemna mai mult decat PIB-ul pe cap de locuitor comparat cu media europeana.”, a precizat Vosganian.

„La paritatea puterii de cumparare, PIB-ul va fi un pic mai sus, dar la cifre absolute, productivitatea muncii va avea un nivel mai bun decat PIB-ul pe locuitor, iar aceasta axare pe calitative, noua ni se pare cel mai bun lucru in ceea ce priveste acest POS”, a declarat ministrul.

Programul mai prevede alocarea a 646 milioane euro pentru cercetare si inovare, din care 83% reprezinta finantare din fonduri europene, 470 milioane euro pentru tehnologia informatiei in sectorul public si privat, din care co-finantarea UE reprezinta aproape 82%. Peste 725 milioane euro vor fi investiti in proiecte de crestere a eficientei energetice, unde 88% sunt bani europeni, iar 90 de milioane euro pentru asistenta tehnica, co-finantarea UE reprezentind 75% din alocarea de fonduri.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top