Economia romaneasca incepe sa depinda de absorbtia fondurilor UE

Autoritatile de la Bucuresti intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa atraga 800 milioane de euro, din cele aproximativ 2,5 miliarde de euro, reprezentand finantari europene nerambursabile. Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, absorbtia fondurilor europene la un nivel ridicat este necesara pentru a sustine atat cresterea economica, cat si aprecierea monedei nationale si reducerea deficitului de cont curent.

In urmatorii sase ani, Romania va putea sa atraga de la Uniunea Europeana finantari nerambursabile de pana la 2,5 miliarde de euro, aferente perioadei 2007-2013.

Obiectivul pentru 2008 este atragerea unor fonduri europene de 800 milioane de euro pe proiecte aprobate, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, la lansarea Programulului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE).

Proiectele vor beneficia si de cofinantari reprezentand 15% din costuri, astfel incat sumele totale ar putea ajunge la trei miliarde de euro.

POS CCE prevede alocarea unor fonduri de 1,079 miliarde de euro pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, 646 milioane de euro pentru cercetare si inovare, 470 milioane de euro pentru tehnologia informatiei pentru sectorul public si privat, 725 milioane de euro pentru eficienta energetica si 90 milioane de euro pentru asistenta tehnica.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, un grad inalt de absorbtie va avea un impact pozitiv de cel putin 0,5% anual la nivelul agriculturii, ca si pentru cresterea Produsului Intern Brut. Totodata, o performanta buna de atragere a fondurilor va sustine reintoarcerea leului pe trendul de apreciere, inclusiv in acest an, cand autoritatile doresc un nivel de 3,5 lei/euro, la 31 decembrie.

Fara intrari importante din fondurile europene, moneda va fi lipsita de unul dintre elementele pe care mizam pentru a reveni pe apreciere, a spus Vosganian. El a aratat ca fondurile europene vor determina o crestere a competitivitatii interne, de care este direct legata reducerea deficitului de cont curent.

In perspectiva adoptarii euro, Romania trebuie sa reduca deficitul de cont curent sub 10% din PIB, incepand cu 2010. La sfarsitul anului trecut, deficitul contului curent al balantei de plati a fost de aproximativ 14% din PIB.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top