Lansarea Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013 a fost lansat oficial marti, 18 martie 2008 la Timisoara, in prezenta domnilor Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor din Romania, Gordon Bajnai, ministrul Administratiei Locale si Dezvoltarii Regionale din Ungaria, si Florian Szaloky, directorul Autoritatii de Management al PO de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013.

„Aceasta conferinta marcheaza lansarea oficiala a unui program extrem de important pentru tarile noastre. Pentru Romania acesta este cel mai mare program bilateral finantat din fonduri structurale, de care beneficiem gratie aderarii Romaniei la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, cu un buget total de 275 mil. EUR. In acest moment foarte important este progresul inregistrat de potentialii beneficiari in dezvoltarea ideilor de proiecte pentru a-i pregati de lansarea licitatiilor in cadrul acestui Program. Guvernele si-au facut treaba! Acum este randul solicitantilor si institutiilor abilitate sa deruleze proiecte cat mai multe si mai bune!” a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Programul isi propune promovarea cooperarii in regiunea de granita, in domenii precum: infrastructura de transport si de comunicare, protectia mediului, dezvoltarea economica si sociala, cooperare in furnizarea de servicii medicale si reactii comune in situatii de urgenta, prin crearea de parteneriate durabile intre actori de pe ambele laturi ale frontierei. Aria eligibila a programului cuprinde 4 judete din Romania: Timis, Arad, Bihor, Satu Mare si 4 judete din Ungaria: Csongrad, Bekes, Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg.

Bugetul total al Programului pentru cei sapte ani de programare este de 275, 179 mil EUR (din care: 224, 474 mil. EUR- Fondul European de Dezvoltare Regionala si 50, 704. mil EUR co-finantare nationala). Beneficiari eligibili sunt persoane juridice de la nivel national, regional sau local care implementeaza politici in domenii relevante ale programului, autoritati publice locale si unitatile subordonate acestora, asociatii sau agentii de dezvoltare regionala, institutii de cercetare si universitati, Camere de Comert, ONG-uri in domeniile prioritare ale programului, organizatii internationale (Euroregiuni) etc. Aplicantii din Romania pot fi parteneri in proiecte comune sau Partener Lider de proiect al unui Grup de proiect.

Criteriile generale si specifice de selectie a proiectelor sunt aprobate de catre Comitetul de Monitorizare al Programului la propunerea Autoritatii de Management.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top