Sapte proiecte pentru atragerea de fonduri la Onesti

In cadrul strategiei de dezvoltare a municipiului Onesti in perioada 2008 – 2020, executivul local a intocmit mai multe proiecte, in valoare de peste 600 miliarde de lei vechi, bani ce urmeaza sa fie atrasi in special din surse externe. Pentru sapte dintre aceste proiecte s-au prezentat studii de fezabilitate la ultima sedinta a Consiliului Local, investitiile urmand sa fie derulate fie prin Programul Operational Regional (POR), fie prin Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu.

Unul dintre proiecte vizeaza amenjarea unui camin pentru persoane varstnice, in cladirea fostei Scoli generale nr. 6, din cartierul 6 Martie, unitate care a fost desfiintata. Cladirea urmeaza sa fie reabilitata si recompartimentata, fiind prevazute spatii pentru dormitoare, bucatarie, sala de mese, spalatorie, grupuri sanitare, cabinete medicale si altele.

Complexul va avea parcare, teren de jocuri sportive, spatii verzi si zone pentru gradinarit. Caminul ar putea adaposti 50 de batrani, cate doi in camera, care ar beneficia de ingrijire permanenta pentru toata viata, contra unei sume modice, restul cheltuielilor fiind suportate de la bugetul local. Valoarea investitiei este de 4,3 milioane de lei (43 miliarde de lei vechi), iar proiectul va fi derulat prin POR, Axa 1, Dezvoltare urbana – poli de dezvoltare.

Printr-un alt proiect, municipalitatea onesteana intentioneaza sa infiinteze un centru social, in cartierul Slobozia, in cladirea in care a functionat Scoala generala nr. 2, unitate care a fost desfiintata. Imobilul urmeaza sa fie refacut aproape in totalitate, de la fundatie si pereti, pana la acoperis, iar in interior vor fi amenajate dormitoare pentru femei si barbati, camere de zi, bucatarii, sali de mese, spalatorii, magazii si alte anexe.

Capacitatea centrului va fi de 36 de locuri, dintre care 18 sunt destinate persoanelor varstnice, iar 18 pentru persoane aflate in dificultate provizorie (femei violentate, persoane abandonate sau fara adapost). Investitia se ridica la 2,2 milioane de lei (22 miliarde de lei vechi), iar proiectul se va derula prin POR, Axa 3, Imbunatatirea infrastructurii sociale (Domeniul major de interventie 3.2 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale).

Ample modernizari in zona centrala a Onestiului

Bulevardul Oituz, Aleea Parcului si strazile Perchiului, General Radu Rosetti si Tineretului, precum si Parcul Libertatii urmeaza sa fie reamenajate si modernizate, prin intermediul unui proiect privind amenajarea zonei centrale a municipiului Onesti. Se vor extinde, amenaja sau reabilita partile carosabile, trotuarele, spatiile de joaca sau parcarile, precum si aleile si mobilierul urban. Valoarea proiectului este de 10,7 milioane de lei (107 miliarde de lei vechi), cu finantare prin POR, Axa 1.

Modernizari de strazi in cartierele marginase

Un alt proiect initiat de primarul Emil Lemnaru vizeaza modernizarea a 16 strazi din cartierul Slobozia, a 5 strazi din cartierul Belci, precum si a strazii Caraclaului, care in prezent sint de fapt niste ulite rurale, cu imbracaminte din balast sau pamant, care devin nepracticabile atunci cand ploua. Noile drumuri vor fi refacute din mixturi bituminoase, asezate pe fundatii din balast, dar vor fi amenajate si trotuare, spatii de refugiu auto, parcari, podete, rigole etc. Investitia este estimata la 18,6 milioane de lei (186 miliarde de lei vechi) si urmeaza sa fie finantata prin POR, Axa 2, Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale (Domeniul major de interventie 2.1 – Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane, inclusiv constructia sau reabilitarea soselelor de centura).

Retele de canalizare in 3 cartiere

Pentru cartierele Cuciur, Buhoci si 6 Martie, a fost intocmit un proiect de extindere a retelelor de canalizare, cu aproape 12 kilometri, ce vor fi realizate cu tuburi circulare din materiale performante. Apele uzate menajere vor fi pompate in canalizarea orasului, prin colectorul de pe bulevardul Oituz, si vor fi prelucrate prin statia de epurare de la Jevreni. Valoare proiectului este de 13,2 milioane de lei (132 miliarde de lei vechi), cu investitie asigurata prin POS – Mediu.

Scoli si licee reabilitate

In atentia executivului local din Onesti au intrat si scolile generale nr. 7, „Ghita Mocanu”, „George Calinescu” si „Emil Racovita”, precum si colegiile „Dimitrie Cantemir” si „Gheorghe Asachi”. Deocamdata, studiul de fezabilitate s-a facut doar pentru reabilitarea termica a Colegiului National „Dimitrie Cantemir”, la mai multe corpuri de cladiri, unde se vor moderniza si grupurile sanitare si instalatiile interioare si se vor reface zugravelile si pardoselile. Proiectul se va derula prin POR, Axa 3, domeniul referitor la infrastructura educationala, si va costa 6,4 milioane de lei (64 miliarde de lei vechi).

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top