Sibiu: Noutati privind Fondul de Garantare a Creditului Rural

Sibienii care doresc sa dezvolte o afacere in domeniul agriculturii sau al industriei alimentare sau sa realizeze proiecte finantate prin FADR, PNDR, FEP sau FEGA si nu dispun de suficiente garantii pentru a obtine un credit pot apela la serviciile Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Acest fond functioneaza pe piata financiara romaneasca de 14 ani.

Printre oportunitatile acestui fond se numara:

  • Faciliteaza accesul la credite al beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, Fondului European pentru Pescuit, Fondului European de Garantare Agricola si Programului National de Dezvoltare Rurala;
  • Preia o parte din riscul de creditare asumate de bancile comerciale;
  • Acorda garantii in lei si in valuta;
  • Nu pretinde din partea clientului alte garantii materiale, in afara celor solicitate de banca;
  • Fermierii privati, persoane fizice autorizate si asociatiile de fermieri nu platesc comision de garantare.

In anul 2008, FGCR garanteaza creditele pe termen scurt, mediu si lung, respectiv scrisorile de garantie bancara sau alte instrumente de finantare solicitate de beneficiarii programelor europene si aprobate de bancile comerciale. Garantati pot fi doar beneficiarii eligibili ai FADR, PNDR, FEP, sau FEGA.

Garantia FGCR reprezinta 50% din valoarea creditelor pe termen scurt destinate realizarii productiei si maxim 80% din valoarea creditelor pe termen scurt, mediu sau lung destinate realizarii obiectivelor de investitii din cadrul FADR, PNDR, FEP, sau FEGA. Pentru serviciile prestate FGCR percepe in cazul agentilor economici si al administratiilor publice locale si centrale un comision de garantare de 1,5% / an pentru creditele pentru productie si de 2% / an pentru creditele pentru investitii.

Fondul de Garantare a Creditului Rural are incheiate “conventii de lucru” cu 21 de banci comerciale, printre care: BCR, BRD, CARPATICA, CEC, RAIFFEISEN BANK etc.

Sursa: Tribuna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.