Achizitii publice suspecte

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a intocmit 59 de procese-verbale de constatare si sanctionare, pentru achizitiile publice efectuate anul trecut.

In 15 cazuri, au fost aplicate doar avertismente, iar pentru 44 de autoritati publice s-au aplicat amenzi de 403.500 de lei. Valoarea nu este mare, pentru ca amenzile erau derizorii in raport cu sumele din contracte, fiind cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Totusi, este un salt fata de 2006, cand nu a fost acordata nicio amenda.

De anul acesta amenzile s-au majorat pana la 100.000 de lei. Cea mai mare amenda data anul acesta este de 70.000 de lei si a fost aplicata Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura pentru achizitia ATV-urilor la un pret mai mare cu cateva mii de euro, mai mare decat cel de pe piata.

Cu toate acestea, licitatia nu a fost anulata. Presedintele ANRMAP a declarat insa ca autoritatea ar putea sa solicite instantei de judecata sa anuleze contracte anul acesta. „Pana acum, nu a fost aplicata aceasta sanctiune, dar avem trei cazuri in lucru si este posibil sa aplicam astfel de masuri. Toate sunt in domeniul infrastructurii”, declara Marius Gogescu.

La nivelul autoritatilor locale, cea mai importanta problema o reprezinta managementul defectuos, iar in cazul celor centrale, administratia prea stufoasa. Situatia este dificila si in sanatate, unde nu se fac achizitii la timp si se ajunge in situatii de criza.

Numai ca nerespectarea procedurilor legale atrage amenda sau chiar anularea contractului. Contractele semnate anul trecut au totalizat 9,043 miliarde de euro, iar pentru acest an se asteapta o crestere a acestora cu 50%, o contributie insemnata avand si accesarea fondurilor structurale.

Media la nivel european este de 16% din produsul intern brut. Cel mai mare contract derulat anul trecut apartine Regiei Autonome de Transport Bucuresti si a fost in valoare de 92,8 milioane de euro.

Achizitiile de pana la 10.000 de euro se pot face direct, dar pentru bunurile si serviciile a caror valoare depaseste 75.000 de euro si 500.000 de euro in cazul lucrarilor publice este neceara licitatie publica deschisa.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top