Proiectele din agricultura ecologica, finantate intre 45-75 la suta din fonduri europene

Proiectele din sectorul agriculturii ecologice vor fi sustinute financiar in 2008 cu 45-75 la suta din valoarea eligibila a proiectului, fondurile fiind alocate prin masura 1.2.1 – Modernizarea exploatatiilor agricole din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sprijinul financiar se acorda pentru dotarea cu utilaje si echipamente specifice agriculturii ecologice, pentru construirea, modernizarea, adaptarea constructiilor agricole la standardele comunitare precum si pentru mica procesare din ferma.

De asemenea, sprijinul financiar prin Schema Competitiva de Granturi (SCG) se aloca prin sub-componenta a proiectului Modernizarea Sistemului de Informare si Cunoastere in Agricultura (MAKIS).

„Granturile sunt dedicate proiectelor de cercetare aplicativa si extensie cu prioritate pentru cercetarea aplicativa. Valoarea SCG se ridica la 8 milioane euro si se deruleaza pana in 2010”, a declarat Teodora Aldescu, consilier in MADR.

In vederea negocierii acordului de grant au ramas in competitie 12 propuneri de proiecte din prima licitatie, din care opt pe domeniul produse ecologice si traditionale. In cea de-a doua licitatie au ramas in competitie 12 propuneri de proiect, din care 4 pe subdomeniul produse ecologice si traditionale.

De asemenea, exista un proiect de Hotarare de Guvern pentru acordarea de ajutoare de minimis in sectorul legume – fructe si agricultura ecologica prin care vor fi alocate de la bugetul de stat mai multe forme de sprijin.

Astfel, va fi sustinuta 50 la suta din contravaloarea taxei de inspectie si certificare platita de producator organismului de control cu care a incheiat contractul, pana la suma maxima de 900 lei si cu 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, pasuni si fanete permanente, aflate in perioada de conversie, sprijinul acordandu-se pentru o suprafata de maximum 20 hectare. Circa 700 lei/ha vor fi acordate pentru culturi de vita de vie si livezi aflate in perioada de conversie pentru o suprafata de maxim 20 hectare si 50 lei/familia de albine certificata in sistemul de agricultura ecologica.

Suprafetele de teren cultivate ecologic in Romania, in 2007, au fost evaluate la 180.000 de hectare, de 11 ori mai mari decat in anul 2000 si in crestere cu 1,3 la suta fata de 2006.

Sursa: Camera de Comert si Industie Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top